Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Fortellinger fra Fjellsjøen

FJELLSJØEN skinner og blinker ved foten av Fjellsjøøgda langt nordøst i Nordmarka. Sør i dette nydelige vannet hadde Johannes Dahl sitt ungdomasparadis, som han senere skrev klassiske fortellinger om.

STRÅLENDE DAG sør i Fjellsjøen med utsikt mot Fjellsjøhøgda og Bislingen. Foto: MORTEN MØST

jellsjøen er det første landemerket vi kommer til på vei innover i Nordmarka fra Svartbekken. De fleste bare suser forbi det korte veistykket som tangerer Fjellsjøens furukledte diameter og fortsetter videre mot Gjerdingen.
Men den kjentmannspost som friluftslivsorganisasjonene i sin visdom satte ut på dette sted ved århundreskiftet hedrer den mann som mer enn noen annen har gjort Fjellsjøen berømt. Johannes Dahl, forfatter av erindringsboken Nordmarka – eventyr og eldorado hadde ved disse bredder sitt barndomsparadis.

DAHL Offiser og forfatter.

Det var fullkomment stille, og sjøen lå speilblank som støpt ned mellom liene. Sola sto lavt, og halve sjøen lå i skygge av Fjellsjøberget, mens den andre delen og den østre lia lå i blendende sollys, som tegnet furustammene som gylne søyler mot granskogen. Speilbildet av lia var like grant som lia selv.

Som sønn av Hakadals Jernverks bestyrer kunne unge Dahl til fulle nyte at familien hadde bruksrett til Fjellsjøhytten, bygget 1879, og det store tilhørende vannet. Her sto han som en villmann på ski ned fra Karusputten på Fjellsjøhøgda til Gjerdingen, og rodde inn i den hemmelighetsfulle Ekkovika helt nord i sjøen. Boken som utkom i 1942 er en verdifull og informert beretning om livet i Nordmarka slik det var før skogsveienes og det organiserte friluftslivets tid.

HYTTA der Johannes trådte sine barnsben og senere skrev om.

Hytta ved dammen ved Fjellsjøens sydspiss er den som familien Dahl brukte.
Til Fjellsjøhytta går det en avstikker fra skogsveien Skillingen-Gjerdingen. Dog vil jeg slå et slag for å gå inn fra nord på på stien langs sjøens vestbredd under Løndalshøgda.

FJELLSJØEN. Post 24 i perioden 2000-2002

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.