Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Storfiske ved Ørfiske

NORDUTSIKTEN med Varingskolen, sett fra demningen ved Ørfiske. Foto: EILIF EGGEN

ØRFISKE er et av de vann i Nordmarka som naturlig renner til Nittedal, men som ble demmet opp og «snudd» for å dekke opp for hovedstadens raskt voksende vannbehov rundt forrige århundreskifte.

HERLIG nordvestutsikt. Foto: M.M.

Opprinnelig var her to Ørfiskevann. Den flotte gamle demningen som ble reist i sydenden i 1911 er nylig restaurert, noe Kjentmannsboka forteller om i detalj.
Vi er her ikke langt fra Nittedal og sivilisasjonen, noe «Sameiekollen» sørøst for vannet vitner om. Her er det mange fritidsboliger, men noen hytteeksplosjon kan det knapt kalles. Allerede i 1903, underveis fra Varingskollen, så turpioneren I. H. Borrebæk de nye tider ved Ørfiske:

TAPPING at dette var to vann før. Foto: O.B.

Nu gaar det ustanselig nedover. Først passerer man Ørefiskevandene, hvor der i den sidste Tid har reist sig flere Villaer inde i Skogen. Disse Vandes Omgivelser er ogsaa venlige. For Tiden er man dog ifærd med at ødelægge den vakre og sære Natur ogsaa deroppe, idet Kristiania Kommune graver Tunnel fra disse Vande ned mod Maridalen for at kunne benytte Vandet som Drikkevand. Vandenes idylliske Skjønnhed og Ro vil derfor snart være en Saga blot.

SAMEIEKOLLEN rett øst for dammen. Foto: E.E.

Den som har gått til Kjentmannsmerket noen år, vil ha vært mye rundt Ørfiske. Det har vært poster både på vestbredden og østbredden, og flere ganger rundt den enorme demningen.

På nordover ligger plassen Ørfiske, som trolig ble ryddet i siste halvdel av 1600-tallet. Ifølge oppslagsverket Marka fra A til Å var den i sin tid husmannsplass under gården Døli, men ble eget småbruk i 1796. En kort tur vestover ligger den gamle husmannsplassen Fredrikstad.
Rundt Ørfiske kunne vi møte en av Kjentmannsmerkets grunnleggere, Herman Mehren, som arrangerte såkalte Kjentmannskonkurranser i Oslomarka tidlig på 60-tallet. Kanskje bærer han på et fiskegarn; Ørfiske betyr vannet med det rike fiske (og ikke det lille, som prefikset ør forleder mange til å tro).
Til Ørfiske er kjekt å komme på skogsveien fra Movann stasjon og fra Hakadal. På veien minner elegante milepæler oss om avstanden til Hakadal verk. Og vi får følge av I. H. Borrebæk, som i sin lille bok Paa uvante stier tar oss med på en tur fra Varingskollen nordøst for Ørfiske, og helt til byen:

Fra Ørfiskevand bærer det brat ned til Movandene ved Pladsen Lørenskogen. Aasen stiger brat op paa den ene Side ved Veien, medens Jernbanen iler paa den vestre Bred. Videre nedover til de vestre Bomstuer, hvor Naturen er ganske vild med Bækken paa den ene Side og den bratte Aasli paa den anden. Midt i denne har Jernbanen banet sig Vei. (…) Turen er magelig og ligetil, Naturen er vakker og afvexlende hele Veien, saa man ikke vil angre paa, at man anvender en Søndag paa den. For Skiløbere er den ogsaa herlig, især for Damer. Les hele fortellingen hans 

ØRFISKE. Kjentmannspost en rekke ganger, på ulike steder rundt vannet, senest i perioden 2016-2019.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.