Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Til Skibergfjell på Vestfolds tak

SKIBERGFJELL er det høyeste i Vestfolk. Her ser vi til både Oslo og Sverige og mer til. Best er utsikten på sørsiden av platået.

STØ SOM FJELL. Den åttekantede granittsteinen på
Skibergfjell ble oppført i 1877. Fotos: STEIN BOTILSRUD

kibergfjell 632 meter over havet er ikke bare det høyeste punktet i det langstrakte skogområder mellom Eikeren og Lågendalen, det er også Vestfolds høyeste fjell.
Her finner vi en åttekantet granittstein som skal være oppført allerede i 1877 for å markere det trigonometriske punktet. Det har senere fått selskap av en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Installasjonene befinner seg på den nordøstlige delen av Skibergfjellplatået, hvor du ved bare å flytte deg noen få skritt fra varden kan skue utover Oslofjorden helt til Færder, like til Sverige i sørøst, samt mer nærliggende mål som Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.
Den vakreste utsikten fins likevel på den sørlige delen av platået, også kalt Vestfjellet. Denne sekundærtoppen på 621 m.o.h befinner seg en snau kilometer sørvest for trig.punktet og byr på en aldeles makeløs utsikt mot Øksne, Hajeren og resten av de veldige skogene mellom Lågen og Eikeren.
Som et mektige bakteppe reiser Skrim og Lifjell seg, mens det blinker i små og store vann langt der nede. Et sjeldent vakkert sted som fikk denne vandreren til å skrike ut sin begeistring første gang det makeløse utsynet åpenbarte seg en tindrende klar høstdag.

Holmestrand og Omegn Turistforening med ildsjelen Audun Weltzien i spissen har ikke bare merket en flott blåmerket sti om Skibergfjellet. De har også produsert et gratis turkart over området som er utplassert i kasser ved to ulike parkeringsplasser langs Grønntjernveien (innkjøring v/Eidsfoss).
Den omkring 9 kilometer lange rundløypa starter på P-plassen 410 m.o.h og passerer den vakkert beliggende Gausesetra på vei mot Skibergfjell, før nedturen om det vakre Vestfjellet og krafthytta Dovrehallen. En aldeles praktfull runde på drøye to timer som anbefales på det varmeste.

BLENDENDE utsikt mot Øksne og Hajeren.

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.