Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Rotterace

ROTTUNGSELVA suser og bruser ned den bratte lia mellom Rottungen og Gåslungen. Har kan vi nesten høre hvilke aktiviteter som har pågått her med kverndrift og andre installasjoner.

POST PÅ BREDDEN, der Rottungselven bruser og skummer på sin bratte vei mot Gåslungen.

ottungselven løper mellom Rottungen og Gåslungen, hvoretter vannet fortsetter til Øyungen og videre ned mot Maridalsvannet. Den som har tatt kjentmannsmerket i senere år har ofte vært på disse trakter, og utforsket de ulike vannveier med tilhørende installasjoner for fløting, kverner og møller. Men hvem ante vel hva som skjulte seg av stryk og fordums installasjoner her nede langs den sorte, iskalde elv som faller hele 25 meter på det korte stykket mellom Rottungen og Gåslungen?

Posten som Kjentmannskomiteen i sin visdom plasserte her i perioden 2006-2008 (Gleinåsboka) er viet dette områdets travle fortid med tømmerenner og skåvegger, forhandlinger og kontrakter, og mye mer. Det var åpenbart komplisert både å kartlegge restene i terrenget og finne de eiendoms- og kontraktsmessige forhold i historiens halvmørke. Heldigvis høstet kjentmannskomiteens åndelige leder Kåre Haug stordriftsfordeler av sitt arbeid. Ikke bare ble det en grundig postbeskrivelse i Gleinåsboka, men også en detaljert artikkel om kverner og møller i Oslomarka bred forstand i Skiforeningens årbok for 2006. Den kan vi lese på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.

Her går den vise langs sørsiden av elven, for den er lei å krysse. Den ekstra vise går noen ekstra meter østover på veien, der vi kan beundre det mektige fosseinferno kjent som Myrtjernhelvete. Den ekstra ekstra vise venter med å slenge ut snøret før man kommer ned til Gåslungen, da det visstnok er for mye myrsmak i fisk fanget i Rottungen. Men det er sikkert bare en fiskeskrøne.

ROTTUNGSELVA. Kjentmannspost 2006-2008. Start: Skar, Hammeren
Kart: Oslo Nordmark

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.