Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Helvete heller

MYRTJERNHELVETE er navnet på en spesielt vrien del av elva mellom Myrtjern og Gåslungen. Her får vi et inntrykk av hvilken innsats som måtte til for å frakte det verdifulle tømmeret uskadet fra skog til marked.

HELVETESFOSSEN. I Myrtjernhelvete ser vi at store ressurser ble satt inn for å lette fløtingen og få det dyrebare tømmeret uskadet gjennom friske fossefall. Det digre, spektakulære anlegget sies å vare godt bevart.

POSTEN som sto her i perioden 2004-2006.

Myrtjernhelvete kalles også Helvetesfossen. Her fikk fløterne brynt seg på fosser og stryk, mens skogeierne brukte store penger å gjøre vannveien mer egnet til fløting.
Helvete var løs omtrent midtveis mellom broen og innoset til Gåslungen. Der satte tømmeret seg nesten alltid fast mellom to vertikale fall. Det kunne være både vanskelig og farlig å forsøke å løse opp slike tømmervaser.

Myrtjernelva kalles også Myrtjernbekken. Den starter snilt, nesten beskjedent, fra Myrtjern og demningen som kalles Myrtjerndammen. Men i de siste hellingene ned mot Gåslungen blir den som skiløypa på østsiden: Brattere, raskere og farligere – en problemstilling som kanskje ikke er helt ukjent for den som har forsøkt seg på ski ned de mer eksotiske ferdselsveier i dette strøk.

Litt øst for Gåslungen gård krysser skiløypa skogsbilveien, som går i bro over elva. Fra broen har vi greit overblikk, men det er også en idé å gå rundt i terrenget og studere installasjonene som skulle lette fløtingen og spare tømmeret – og fløterne selv – for skader.

Vanlige metoder var å bygge såkalte skåvegger langsmed elven for å hindre at tømmerstokkene kilte seg fast i elvebredden, mens tverrgående skottbruer eller «gulv» med et moderat fall hjalp tømmeret å flyte jevnt nedover, i stedet for å falle fritt. Mye slik teknologi ble forsøkt her gjennom flere tiår, men problemet med ødeleggende tømmervaser ble ikke løst før man i 1910 oppførte en såkalt løftedam, en tømmerkasse fylt med stein. Posten som kjentmannskomiteen i sin visdom etablerte her i perioden 2004-2006 sto på en gran under fossen på østsiden av elven, der vi kan se løftedammen.

Mye av dette anlegget er godt bevart og lett å besiktige. Det er fristende å si at Myrtjernshelvete egentlig er et ganske ufarlig sted, så lenge man ikke er tømmerfløter. Det er også fristende å anbefale en kort tur vestover på veien, og besøke Rottungselva, post 32 i perioden 2006-2008.

Post 31 i perioden 2004-2006. Start: Hammeren, Skar (buss). Kart: Oslo Nordmark.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.