Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Foran Maridalsalpenes svimlende portal

MARIDALSALPENE er et samlebegrep for Maridalens nordlige åsparti. Litt pretensiøst, kanskje, men styggelig alpebratt er det!

TOPPENE. Maridalsalpene sett fra Vaggestein gård, lit sør for Skar. Foto: VESLE-BERNHARD

isse hemmelighetsfulle åser er hvor jeg allerhelst vandrer, når tiden ikke tillater mer vidløftige ekspedisjoner i fjernere strøk. Maridalsalpene har en rekke topper med vide perspektiver over dalen, Maridalsvannet, byen og fjordens fjerne flater. Steile styrtninger kaster seg ned i kulsorte daler, og tusenårige vandrerveier krysser den ellers urørte urskog.
Gjennom de siste tiår er en rekke kjentmannsposter satt opp i dette strøk. Mest brukt er Mellomkollen på 536 meter over det hav hvortil utsikten er blendende. Det var i dette området Bernhard Herre trakk sitt siste sukk, og stedet hvor han døde er markert er kjentmannspost.
Helt i vest gir Øyungskollen (430 moh) uvanlige perspektiver mot vest. I øst skjuler Hansakollen flere hemmeligheter fra siste krig, inkludert vraket av et styrtet tysk fly.

Mindre kjent er kan hende Gaupekollen og Raudløkkollen. Men fra disse er utsikten intet mindre enn fantastisk på en klar dag. Et vilt og lite uutforsket terreng preger den sjelden besøkte Midtkollen. Nærmere Skar og sivilisasjonen ligger den lavere Furumokollen, som nettopp er preget av sine trivelige furumoer. Det er flere blåmerkede stier i dette området, men det domineres av et stort nett av umerkede stier som ofte har århundrelange tradisjoner. Vår beste veiviser i dag er nettstedet Lahlum.net, som beskriver mange av stiene i detalj.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.