Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Grinderkollens paradokser

GRINDERKOLLEN i Østmarka er blant godbitene i det nye kjentmannsheftet. Den er vill, vakker, og paradoksalt nok lettest å besøke på ski. Men Grinderkollen er definitivt ikke til å spøke med.

Et nytt kjentmannshefte gir oss en god anledning til å drodle over nye poster. I Østmarka var det i perioden 2008-2010 få utfordringer for kjentmenn. Menden nye 2-årsperiode vi nå er inne i, har et par godbiter.
Post 47 Grinderkollen beskrives i det nye kjentmannsheftet som den mest utilgjengelige post i denne perioden. Det er noe hr. Dilt kan skrive under på. Selv har jeg vært det to ganger, begge ganger om vinteren.

Et vinterlig paradoks.
For paradoksalt nok, er dette en vinterpost, noe de mange vannene i området sørger for: Nordbysjøen mot øst og Krokvannene/Grindern fra vest.

BESTEGET; Hr. Dilt og en etterdilter på Grinderkollen i 1989. Fotos: PRIVAT

Tankene går tilbake til 22.januar 1989. Da var det helt snøbart i Østmarka, men vannene hadde fin is. Med andre ord,  ideelt for tur i naturreservatet!
Fra Bysetermosen bar det over Mosjøen og opp på Heiåsen, hvor det også er ny kjentmannspost i perioden 2010-2012. Men det fine trig-punktet er nå falt ned. Videre bar det over Søndre Krokvann, Grindern og opp på kollen. Grinderkollen er ellers grei å besøke fra nord: Parkering ved Myrdammen og på ski over Nordbysjøen.

HISTORIE: På Heiåsen i 1989, under trig-punktet som nå har falt for tyngdekraften.

Hæh? Kjentmannspost? Her?
Men her er vi inne i Østmarka naturreservat. Er det OK å plassere kjentmannsposter eller tur-orienteringsposter i et naturreservat?
Ja, så lenge vi følger reglene for reservatet, er kan vi si at bruk av Marka det beste vern. Tross alt er det et fåtall som besøker disse postene i løpet av et år.

Men det gjelder å fare varsomt frem, ikke brekke grener, og ta med søppel og skrot hjem.
Ikke minst må vi ta hensyn til vær og føre, kanskje mer enn kjentmannsjegere er vant til. En tur i Østmarka naturreservat er ikke for den uerfarne. Kart og kompass må være med, og turen bør starte tidlig. Det nytter ikke å legge i vei til Grinderkollen sen ettermiddag. På disse kanter kan man faktisk gå seg skikkelig vill, noe en gruppe speidere fikk erfare en gang.

Ola Dilt er et pseudonym for Torgeir Stenstad, leder av  turorientering i Oppsal Orientering. Stenstad har i en årrekke sørget for at «Diltere» får fine turer i Østmarka på spesialproduserte orienteringskart.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.