Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Fremad i alle retninger

SANDBEKKMANA mellom Spålen og Vesle Sandungen har villmark så det holder. Hit kommer du på en av de fineste skiløypene i Marka – men sjarmøretappen til topps må du nok tråkke selv.

PASSE ENSOMT på toppen av Sandbekkmana en perfekt senvinterdag. Foto: VESLE-BERNHARD

ar du utsikter på hjernen, er Sandbekkmana stedet å dra en vakker dag. Dette trehodede trollet mellom Spålen og Vesle Sandungen ser i alle retninger – mot Krokskogen og Gyrihaugen i vest, mot Nordmarka nord, østover mot Kjerkeberget og sørover mot Kikuttoppen og Langlia. Sandbekkmana-massivet inkluderer også en topp som heter Høgflaka. Det er tre topper i alt, hver med sin spesielle karakter og en utsikt som gjør ord så fattige at jeg holder munn.

UNDER mana – på en litt annen årstid. Foto: TORGEIR STENSTAD

Disse strøk er ukjent for alle andre enn de luringer som tar Kjentmannsmerket, for opp hit til toppene går ingen merket løype eller sti. «Løypa over Sandbekkmana», som stikker opp fra Spålen øst for Tvetjernshøgda og lander ved Sandbekkhytta er heldigvis i flittig bruk. Det er en av de flotteste traseene gjennom Nordmarkas hjerte. Men obs, obs, den går under, og ikke over Sandbekkana, så de siste metrene fpår man være forberedt på å tråkke løype selv.

Kjentmannsboken fra 1994 til 1996 opplyser at disse strøk ble grundig herjet med under istiden, og fjellet er således skurt så blankt at lite jordsmonn og vegetasjon fester seg. Derfor er utsikten så fin, man slipper å vente på Løvenskiold. Sommerstid skal her være flotte små gryter med vann. Dem ser vi ikke vinterstid! Til gjengjeld er det rimelig snøsikkert.

MER UTSIKT mot sør og vest.


Marsdagen jeg sist kom her forbi var jeg ikke spesielt heldig med valg av rute og retning for nedstigning mot sørøst. Men siden basehopp, fjellklatring og aking fristil faller utenfor konseptet for disse sider, skal jeg la saken hvile. Ved neste besøk – for det blir et neste besøk – skal jeg pent vandre ned samme vei som det er fornuftigst å gå opp, via nordøst-siden.

SANDBEKKMANA. Post 25 i perioden 2010-2012 og post 27 i perioden 1994-1996.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.