Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

En herlig høsttur til Haveråsen

HAVERÅSENs markante profil reiser seg tydelig fra omgivelsene og innevarsler at turen hit – og besøket på toppen med sit vidstrakte plateau – er noe helt spesielt. Herfra er det vid utsikt over Vestmarka, mot Oslo med fjorden, og helt opp til Tyrifjorden.

MYE Å SE. Ved Haveråsens formidable utsikt, oktober 2010. Foto: NINA BERGLUND

MOT TOPPEN. Den fornemme gamle sti opp Haveråsens sørhelling.

en flotte Haveråsen på 437 meter over havet frister til å slenge om seg med klisjeer som «Vestmarkas tak» – men det høyeste punktet her vestpå er et helt annet sted: Kraftkollen på 481 meter. Utsikten er for øvrig utmerket fra begge steder.

Haveråsen kan besøkes fra flere sider. På den smellvakre høstdag jeg vandret hit med fr. Vesle-Bernhard, gikk vi i rask marsj fra Vestmarkseteren på veier som holder militær kvalitet. Disse tok oss rett under Haveråsens østvegg, der en kald skygge hvilte over vår vei. Men frem mot Store Sandungen lysnet det i skogen. Denne store, vakre sjø blinket i den skarpe høstsol, som om den feiret at den nylig er blitt frigitt til bading og andre friluftsformål. Men da det nå var midt i oktober lot vi badingen vente til en annen gang.

Herfra stiger en god, gammel og elegant sti gradvis sørover i terrenget, den var bred og velgått og en ren nytelse å betrå. Således nådde vi ubesværet det store, flate plateau som utgjør Haveråsens topp. Her kan man vandre rundt og ta inn utsikten i alle retninger. Ikke overraskende var dette et viktig utsiktspunkt for Løvenskiolds skogbrannvoktere, som hadde et tårn her oppe frem til 60-tallet, da det ble revet. I dag er det et perfekt sted for å nyte en god nistepakke.

FØRSTE FROST: Se bilder fra turen videre nord og ned

Tilbake tok vi en helt annen rute – ned blåmerket sti på nordsiden, så østover og sørover gjennom frossen og fredelig høstskog mot Jongsmyr og serveringsstedet Furuholmen. Begge veier passerte vi for øvrig Semsmåsan, som med sitt modellerte torvtørkehus var kjentmannspost i perioden 1996 til 1998.
På denne turen lyktes det oss også å nå frem til kjentmannsposten ved Fløytadammen, litt sør for Furuholmen.

HAVERÅSEN
Post 6 i perioden 2010-2012
Stor kolle med vid utsikt, sør for Store Sandungen
Bernhards gamle side * Markadatabasen * Geocache

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.