Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Om kjentmenneskets flokkmentalitet (reprise)

MERKEDAGEN ER NÆR. Snart dukker de opp igjen i flokkevis, disse kjentmannspostjegerne som sjelden blander seg med annet folk. Hvem de er, og hvor de er når de ikke er her, vet vi lite om, for en kjentis er ikke det samme som kjendis. Men vi vet hvor de skal denne søndagen: På release-party for den nye kjentmannsboken.

[flgallery id=37 /]et hender annethvert år omtrent på denne tiden: En stor menneskemengde dukker plutselig opp på et av utfartsstedene i Marka. De begir seg avgårde i flokk og følge. Snart slår de inn på stier som ingen andre bruker. De har steder å gå. De har mål som andre, hoderystende, kunne kalle ekstreme.
Du tror kanskje at dette er en slags flash mob – en menneskemengde som, i Wikipedias definisjon, samler seg plutselig for utføre en uvanlig og kanskje poengløs handling en kort stund, for deretter å løse seg opp. Eller kanskje tror du disse typene bare er klin kokos.

2008. Flere hundre kjentmennesker møtte frem for å sikre seg en ny kjentmannsbok – og det var betydelig trengsel for å klippe på post 34 Slagene. Foto: MORTEN MØST

I virkeligheten er de representanter for arten homo kjentis – kjentmennesket – som skal til skogs for å fylle opp hode og hjerte med den nye kjentmannsboka. For dem er håndboken for kjentmannsmerket intet mindre enn en sivilisasjonsbærer på linje med juleevangeliet, Romatraktaten og How to debug your Windows OS.

Pins og kart
Kjentmennesket er en heldig krysning av homo erectus og homo ludens – det oppegående menneske, og det lekende. Bare unntaksvis ser man slikt folk reke langs turveier der normale mennesker går, som Sognsvann-Ullevålseter, Tryvann-Kikut, eller Nøklevann rundt. Homo kjentis er på vei til steder få har sett eller hørt om, for eksempel Grisemøkkmåsan, Bukkebekksteinen, Galemyra. Fremtredende identitetsmarkører for arten er ryggsekk, påtrengende mange kjentmannsmerker og andre pins med mye gull, samt en effekt som ingen andre bruker lenger: Kartmappe.

2000. Den såkalte Steinvollseterboka blir lansert på Turteråsen i Maridalen. Foto: MORTEN MØST

Søndag 5. september kan man se en slik folkevandring igjen, denne gang bortetter veiene i Sørkedalen. Da går turen opp til Langlidammen, en meget stor demning. Dette er scene for lanseringen av Kjentmannsboka for perioden 2010 til 2012 – et skrift som vil diktere kjentmenneskenes modus operandi for de kommende to år. Lanseringen har form av et gammeldags skautreff, en sammenkomst for spesielt interesserte et passe obskurt sted i Oslomarkas dype skoger. Slik er kjentmannsheftet blitt presentert annethvert år siden 1998. Da var arenaen den gjengrodde hoppbakken Vossekneika nær Skjennungen. Siden har slike seanser funnet sted annet hvert år, på de selsomste steder, fra Turteråsen til Slagene.

Turteråsen 2000 * Sarabråten 2002 * Myrseter 2004 * Svartor 2006 * Slagene 2008 * Langlia 2010 * Nesøya 2012

Hmm…Turteråsen? Slagene? Ikke hørt om? Javisst, det er jo nesten hele poenget. Det handler om å bli enda bedre kjent, lære noe nytt. Det er dette som driver kjentmennsket.  Homo kjentis bærer på enorme kunnskaper om Oslomarkas dype skoger og hemmelighetene som i dem finnes. Likevel lokkes de år om annet til disse merkverdige skogseanser, for å la seg forbløffe over at det faktisk finnes steder de ennå ikke har sett – presentert i Kjentmannsboken.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.