Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kroken på døra

KROKEN heter denne unnselige plassen, der fattigfolk slet for sitt utkomme helt til de ga opp og tok Amerikabåten.

RESTER av husgeråd kan fremdeles sees der husmannsplassen Kroken lå. Foto: VESLE-BERNHARD

RESTER av husgeråd kan fremdeles sees der husmannsplassen Kroken lå.

Kroken2

UTSIKTEN mot den kalde, mørke Isi-elven. Fotos: VESLE-BERNHARD

Kjaglidalen er navnet på den dunkle, hemmelighetsfulle dal som dominerer Krokskogens sydøstligste egn. Få har sett den brusende Isielven på denne del av dens bane, og få kommer i dag disse ville, ugjestmilde dalstrøk nærmere enn å tømme sin velstands overflødighetshorn på Isi fyllplass.Men i gamle dager var her såvisst ingen overflod, og mange av dem som forsøkte å fravriste Kjaglidalens karrige jord et utkomme, endte opp på Amerikabåten. Her fant Bernhard Herre en vrimmel av slike små plasser i denne delen av skogene. En av de i egnen beliggende plasser, høyt oppe i liene, heter sågar Knappnæring.
På Kroken, en annen av de stedlige små plasser, dypt under den mørke dals styrtninger der den forlengst er blitt trang og uoversiktlig, fornemmes fremdeles den nederlagsfølelse gårdsfolket må ha følt da de reiste herfra for godt i 1904. I den ensomhetens gru som siden ruger over denne plett, ligger vedkomfyren, rustende bølgeblikktak og annet tungt husgeråd fremdeles henslengt. Tufter og fundamenter forteller tillike, at de tarvelige bygninger på denne plass, var lite å samle på.

FUNNET. Postoppslaget dengang.

POSTEN dengang.

Veien hertil går langs den mørke, kolde elv gjennom mennesketom natur, som kun stedvis avløses av de døende kulturlandskaper. Kun på Kjaglia, strøkets største gård hvorunder Kroken var husmannsplass, pløyer en standhaftig bondemann fremdeles de ugiddelige jorder.

HikingKROKEN
Kjentmannspost i perioden 1996-98

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.