Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kjentmannscocktail on the rocks

Gamle dammer, store steiner, krigshistorie, et grunnkurs i tømmerfløting, et knippe fine utsikter, og mer. Det er ingrediensene i cocktailen av nye kjentmannsposter som ble servert, on the rocks, under den høytidelige innvielse av kjentmannshåndboka for perioden 2012-2014.

MED IS. Lokalhistorikeren Hans Jakob Mathiassen var trekkplaster under kjentmannsfesten på Nesøya, og serverte kalde historiske fakta i form av gigantiske isbiter og en ekte issag til å dividere dem med.

BOOKMAKER. Ole Jørgen Listuen, grafisk ansvarlig, med det ferdige produkt.

Kjentmennesker i alle aldre kan nå se frem til postjakt i 11 regioner av Oslomarka, fra Nordmarkas dyp til Romeriksåsenes fjerneste flanker, fra Middagskollen til Dritarholhaugen, og til og med en tur på Kyststien. Vi skal både til Paradis og Plaga, og lære latin.

Større og sterkere
Boka med de 50 postene er ringinnbundet slik at den forhåpentligvis tåler både en trøkk og litt regn. Boken er utformet av Ole Jørgen Listuen, som har fått boltre seg på hele 122 sider med gode bilder og enda bedre kartutsnitt enn før. Boka koster 250 kroner for medlemmer av Skiforeningen, en femmer per post, med andre ord.

Kjentmannshåndboka 2012-2014 er den 12 i rekken etter den såkalte gjeninnføringen i 1990, da Skiforeningen omgjorde sitt vedtak fra midt på 80-tallet om å legge ned Kjentmannsmerket. Den nye boka ble velsignet med forsikringer fra Skiforeningens styreformann, Per Bergerud, om at foreningen «har fullt fokus på Kjentmannsmerket».

Aina Grymyr aksjon med klippetangen på post 3.

Kamp om tanga.
Lokalhistorikeren Hans Jakob Mathiassen ble den som fikk svinge avbitertangen og klippe ståltråden, et magisk ritual som lot det regne sjokolade fra himmelen, hvoretter kjentfolket stormet frem og med tidvis forbløffende aggresjon kjempet om å få klippe i boken først, eller i hvert fall tidlig. Se hva som skjedde med sjokoladen.

Tema for åpningsposten, post 3 «Ved Hestesund, på Nesøya», er seilskutetidens eksport av is – i sin tid en betydelig næring, som ga arbeid til 200 mann og 40 hester her på Nesøya alene, fremgår det av postbeskrivelsen.  Isen ble skåret på Nesøytjern og under den strengste kvalitetskontroll. Visstnok krevet en av kundene, den britiske kronen, at isen måtte være så klar at dronning Victoria kunne lese The Times gjennom den.
Når isen nå er i glasset er det bare å sprite opp. Håndboken serverer serverer sterke saker i form av klassiske turmål, for eksempel Kolleren som kanskje er et av de beste utsiktspunktene i Nordmarka. Her har det vært post før, og så også på Oppkuven, hvor utsiktstårnet har fått ny trapp. I Østmarka er det reprise på Tonekollen, også en navngjeten utsikt.
Poster på mer jomfruelig mark inkluderer Østmarkas høyeste punkt, Barlinderåsen, og den markante, men lite besøkte Middagskollen ved Hakloa. Og vi skal til Bærumskollen, en ås vest for Søndre Heggelivann, en sånn som mange har sett, men få har besøkt. Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ POST: Skiforeningens styreformann Per Bergerud klipper en kjentmannspost for første gang, assistert av kjentmannskomiteens guru Kåre Haug (til høyre). KJENTMANNSMERKETS VENNER

På det kulturelle plan skal vi igjen følge i Asbjørnsens fotefar, denne gang til Skysskafferodden i Bjørnsjøen, som han skriver om i En nat i Nordmarken. Og vi skal igjen hilse på en mindre kjent, men meget interessant markaforfatter, Johannes Dahl.
Vår venn Bernhard Herre er beæret med en hel sides hilsen fra kjentmannskomiteen i anledning 200-årsjubileet for hans fødsel. Der står det også at det i Kjentmannsmerkets nyere historie ikke er blitt satt opp poster i høydedragene øst for Hakloa som Herre skriver om i fortellingen I Nordmarken. «Ett sted må det være fritt for organisert friluftsliv«, heter det.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.