Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Et godt sted å skaffe skyss over Bjørnsjøen

SKYSSKAFFERODDEN er det presise navn på denne odden i Bjørnsjøen, der vandrere med litt flaks kunne skaffe seg  skyss over vannet til Kikut og Bonna-siden i stedet for å gå den lange veien rundt.

ODDEN er blitt en holme for seg selv etter at Bjørnsjøen ble regulert. Her kunne vandrerne signalisere til Bonna (nær dagens Kikutstua) og håpe på skyss. Foto: KJENTMANNSMERKETS VENNER

ODDEN er blitt en holme for seg selv etter at Bjørnsjøen ble regulert. Foto: VESLE-BERNHARD

 

ISTID. Ved Skysskafferodden vinteren 2013.

ISTID. Ved Skysskafferodden vinteren 2013.

Dgotisket finnes flere skysskafferodder i Oslomarka, der fastboende med båt kunne plukke opp og sette av passasjerer. Slik slapp folk å gå rundt de store vannene. Av Bernhard Herre har vi lært at det var mulig å få båtskyss over Maridalsvannet. Det idylliske Skysskaffertjern ved Skysskafferodden i Sandungen var kjentmannspost i perioden 1998-2000, og trolig har Skrikertangen på sørbredden av Mylla en tilsvarende opprinnelse: Man måtte rope over vannet eller sende røyksignaler for å skaffe seg skyss. I dag kan vi jo lure på hvorfor disse menneskene ikke bare brukte mobilen.
Over Bjørnsjøen vet vi med sikkerhet at selveste Peter Christen Asbjørnsen har fått skyss, for det forteller han om i En natt i Nordmarken.

P.C. AsbjørnsenJeg gikk igjennem Osskogen opp langs med vannet, for fra en eller annen av de fremskytende oddene, om der ennu var folk oppe, å rope efter båt over til Bonna, det eneste sted hvor mennesker bor ved denne innsjøen.

Nordlig perspektiv på odden, nå også bebodd.

NORDLIG perspektiv på odden, nå også bebodd.

Asbjørnsen var på ferde i store deler av Oslomarka og samlet inn eventyr og stoff til sine egne fortellinger. Akkurat her sto han og håpet på skyss, og fikk napp i form av en herre ved navn Elias fisker. Les historien og bli klok!
Av beskrivelsen i kjentmannsheftet 2012-2014 fornemmer vi at Kjentmannskomiteen i sin visdom gir oss et diskret råd om bruke kano til denne posten. Kano kan leies både på Bjørnholt og Kikutstua.

Den gang jeg sist kom her forbi sammen med fr. Vesle-Bernhard var det imidlertid på ski fra Skar og Gåslungen, og videre opp den intime løype langs Myrtjern. Litt vest for Smaltrømmen og broen fant vi en grei løype ut på trygg is og kunne deretter ta oss greit frem til åstedet. Kjentmannsheftet minner om at vannstanden er høyere nå enn på Asbjørnsens tid. Derfor er odden han sto og hoiet på nå en liten øy for seg selv. Kjentmannsposten står trygt på fastlandet, flere meter over vannspeilet.

Ankomsten landveis kan være mer kronglete enn vannveien, og enkelte kjentmannsjegere har innrømmet at de har hatt problemer med å finne riktig odde. Men finner vi frem til sist, kan vi også se for oss at Asbjørnsen og hans samtidige vandrere syntes at når de kom til skysskafferstedet de hadde de sannelig gått langt nok.

Et par stenkast mot nordvest ligger for øvrig den såkalte Øen, der to initiativrike herrer bygget sitt eget lille øyparadis for mange år siden.

HikingSKYSSKAFFERODDEN I BJØRNSJØEN
Post 30 i perioden 2012-14

Bjørnholt * Kikutstua * Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.