Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Skysskaffertjernets mørke hemmeligheter

Skysskaffertjern

VED SKYSSKAFFERTJERN en sommerkveld rundt århundreskiftet. Gjengroingen sees tydelig.

SKYSSKAFFERTJERN ligger idyllisk til innenfor Sandungens sørbredde, men huffaoss hvilke dritnifse historier som bobler opp av dets mørke vann.
Dgotiskette hemmelighetsfulle tjern kan med fordel besøkes til alle årstider. Om vinteren kommer man kanhende over isen på Sandungen, om sommeren på blåstien fra Hakkloa-kanten eller trillestien fra Vesle Sandungen. Aller gjevest er kanoturen hit inn, gjennom det smale, nesten usynlige sund fra Sandungens vide flate. Første gang jeg ankom med båt, sent på 70-tallet, var dette arme tjern nærmest gjengrodd av torv. Nå er farvannet igjen mer åpent.

Skysskafferodden like ved heter visstnok som den gjør fordi man herfra kunne skaffe seg båtskyss over vannet. Herfra er det jo nesten like greit å gå blåstien rundt hvis man skal til Sandungen gård, men stiene var kanskje ikke så gode før i tiden? Derimot kan nok en besøkende til plassen Sandungskalven spare betydelig tid og energi på å få skyss. Men dit er det så langt at man må ha betydelig stemmeprakt for å bli hørt, så kanskje røyksignaler var tingen.

Det finnes flere skysskaffersteder i Nordmarka, for eksempel ved Hakloa og Katnosa. Skysskafferodden i Bjørnsjøen er kjentmannspost i perioden 2012-2014. Vi har Skrikertangen sør på Mylla, og vi vet at Bernhard Herre rutinemessig brukte båt over Maridalsvannet når han skulle på jakttur i «de villeste fjelltrakter» nordenfor.
Det spøker stygt i Skysskaffertjernet. Torsdager kan vandreren her påtreffe det skrikende gjenferd etter en tjenestegutt som en slagferdig skogfinne visstnok myrdet her for å slippe å utbetale flere års opptjent lønn.

I «Nordmarka – eventyr og eldorado» fra 1942 beretter Johannes Dahl om en tur mangfoldige år tidligere, da han ledet Underoffisersskolen i Oslo og tok med alle sine studenter på fra Hakadal til Sørkedalen:

Johannes DahlFra Hakloa gikk vi stien på sørsiden av Sandungen. Ved Skysskafferodden tok jeg en hvil og fortalte mine elever sagnet om finnen Tharald, som bodde i Sandungen for snart 300 år siden, og som hadde gjort det av med tjenestegutten sin ved å drukne ham her i Skysskaffertjennet.

Vinter. Kjentmannsposten i vinterskrud, med utsikt vestover mot Skysskaffertjern.

VINTER. Kjentmannsposten i vinterskrud, med utsikt vestover mot Skysskaffertjern.

En variant av denne historien hevder at gutten slett ikke ble druknet, men kokt i Tharalds badstue.  På disse kanter vandrer jeg sågjerne til Kvernhusfossen, kun en meget kort avstand nord for Sandungens nordbredde. Kommer jeg med kano og tralle langs veien fra Katnosa går en blåmerket sti til venstre i den siste bakke ned mot vannet.

HikingSKYSSKAFFERTJERN
Post 27 i perioden 1998-2000
Markadatabasen * Paranormal.no

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.