Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Aller lengst nord i Nordmarka

SVENBALRUDTOPPEN legger Hadeland for vandrerens føtter – og bak seg har hun det nye  skiløypenettet som brer seg raskt langs Nordmarkas absolutte nordflanke.  Her er det lett å føle seg avsides, men før i tiden gikk en viktig ferdselsvei over tunet på Svenbalrud.

Besøk på Svenbalrudtoppen, med sikteplaten og utsikt til blant annet Hvalebykampens karakteristiske profil. Foto: KJENTMANNSMERKETS VENNER

Her er vi så langt nord at vi nesten ikke er i Nordmarka lenger.  Småbruket Svenbalrud (skrives også Svendbalrud, Svenballrud etc) og den tilhørende topp er godt nede i lia hvis man har startet sin tur for eksempel fra Mylla noen kilometer lenger sør. Den som ikke klarer å bremse, vil snart være nede i Hadelandsvakre kulturlandskap.
Inntil nylig gikk det kun enkle skiløyper gjennom disse skogene, tråkket av Svea skilag og tilfeldige turgåere. Men Mylla-områdets voksende popularitet har gitt grobunn for den ressurssterke Mylla løypeforening som har bygget ut løypene kraftig, i lengde og bredde.
Denne utbyggingen er ikke ukontroversiell, men den har åpnet Nordmarkas nordflanke og gitt turfolket anledning til å prøve nye turmål – som den intime  Svenballrud-toppen.

Valget av Svenballrud som kjentmannspost var også omstridt. Mange postklippere mente dette var for nær bebyggelsen. Men få bestrider dens kvaliteter som utsiktspost. Fra toppen ser man ned i bygda og nordover til Hadelands elegante topper, spesielt den mektige Hvalebykampen. Her står også kjentmannsposten, i nærheten av en fin sikteskive som viser hva man ser lenger unna, der deler av fjellheimen kan sees godt på klare dager.

Før i tiden gikk varetransporten fra Hadeland Glassverk forbi Svenbalrud og ned til Grua, på den såkalte Buttelveien fra glassverket på Jevnaker. Her kunne glasset fraktes mer skånsomt enn på hovedveien gjennom Krokskogen. Men Buttelveien mistet sin betydning da Randsfjordbanen åpnet i 1858. Et skilt på toppen forteller i detalj om denne transportveien.

SVENBALRUDTOPPEN
Post 23 i perioden 2008-2010
(Great views north to Hadeland and west to the mountains from this post on the northern edge of Nordmarka. A fun post to take in all seasons, but best on a clear day.)
Kart: Oslo Nordmark. Start: Mylla (på ski) eller fra P-plassen ved Svea Skiklubb
Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.