Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Glotjernkollen som helårspost

GLOTJERNKOLLEN  i det sentrale Nordmarka er igjen blitt et stille sted etter at kjentmannsposten utspilte sin rolle. På en ettermiddagstur tidlig i april førte kun ett annet skispor opp kollens slake lier og frem til dens fantastiske utsiktspunkt mot nordvest. 

GLØD. Utsikten fra Glotjernkollen nordover mot Helgeren og Nordmarka. Foto: VESLE-BERNHARD

ørste gang jeg kom her forbi sammen med fr. Vesle-Bernhard valgte vi en tilnærming fra vest og nord, en rute langs dunkle skogstier som blant annet tok oss forbi det gåtefulle Nepptjern, viden kjent for sitt underlige, blågrønne vann. Ved Gjotjernkollens fot kom vi over åpent lende, gjennom en myret liten dal som ga et inntrykk av den bratte oppstigning vi hadde foran oss. Over våre hoder kretset en rovfugl, som med lange, klagende skrik forkynte at vårt nærvær var uønsket. Da vi snart etter var oppslukt av den dype gammelskog igjen føltes det som en lettelse.

Nå tok vi oss gjennom en steil og tunggått sprekk som tidens tann hadde gnaget i det sleipe klippebryst, og måtte klamre oss til trær og grener for å sikre gangen.

Belønningen for dette slit er dog rikelig. Vel oppe på åsen fikk vi et makeløst utsyn vestover, med Helgerens vide flate i forgrunnen. Utsiktspunktet ligger på åsens nordvestside. Fra den 525 meter høye toppen litt lenger sørøst er dessverre utsikten begrenset.
Nylig vendte jeg tilbake til Glotjernkollen med to skiglade herrer. Fra Movatn stasjon lå skogsveien bar. og inne i skogen lå vinterens siste snø skitten og gammel. I Glotjernkollens sørhellinger var også snøens ubønnhørlige forråtnelse langt kommet, og stedvis sank vi gjennom, like ned til lyng og stengrunn. Men bortsett fra en bratt stigning innledningsvis, er oppstigningen gradvis og enkel, og kunne således gjennomføres med en ikke ubetydelig nytelse. Høyt oppe i hellingene så vi tyde sportegn etter storfugl, som mine følgesvenner kunne identifisere som tiur.
Med ankomst fra øst måtte vi over toppen og et stykke ned igjen på nordsiden. Her i gammelskogens halvmørke lå så mye bøss under de ranke graner at snøen var nesten sort, som om de stedlige troll hadde fyrt med kull.

VEST PÅ GLOTJERNKOLLEN
Post 30 i perioden 2006-2008
Kart: Oslo Nordmark
Start: Movatn
Diskusjon i Kjentmenns forum * Markadatabasen

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.