Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Glåmorøs tur på ski og sti

GLÅMENE er et begrep for nordmarksfolk. Kollentilskuere, fotturister, turløpere eller kjentmannspostjegere har alle et forhold til Glåmene – og kan trygt koste på seg et besøk til Glåmene. Her er vi i hjertet av det klassiske Nordmarka – og på historisk grunn i skisportssammenheng: I riktig gamle dager var dette vendepunktet på femmila.

På klassisk grunn: Travelt over Glåmene en februardag i 2011. Foto: VESLE-BERNHARD

En annen årstid: Glåmene en sommerkveld.

å Glåmene er vi på de samme myrene hvor mang en legendarisk femmilsløper ble båret frem av jubelbruset aller innerst i den knallharde Kollenløypa. Resten av sesongen er det roligere – men over disse åpne landskaper kan vandreren knapt påregne å være alene. Nord-sør-løypa over Glåmene er en populær variant av hovedløypa mellom Kikut og Tryvann.
I den varme årstid er det stillere her inne. Blåstivandrere trives ikke like godt ute på myrene som skiløpere, selv om DNT områdegjeng hjelper oss frem med sine strategisk plasserte gangbaner. Det krysser en blåsti i nordenden av Glåmene, på vei fra Appelsinhaugen ned mot Sakariastjern, et noe lengre alternativ for langtravere på vei mot Kikut. Mer enn noe annet er det Kollens gamle femmil som har gjort Glåmene verdensberømt. Det var her løypa snudde, og det var her de mest hardbarkede femmilsentusiastene campet en lørdag i mars, år etter år etter år.

Geografisk ligger Glåmene sentralt plassert i Nordmarkas hjerte – midt mellom Sørkedalsvassdraget og Maridalsvassdraget, godt og vel halvveis på vei fra Tryvann til Kikut. Her møtes rødmerkede løyper fra flere hold og her innbyr terrenget til en stille rast i sola som alltid skinner over de skjønne myrene. Vel, nesten alltid.

Skikkelig gloomy: En grå marsdag i 2006.

Femmilsløypa som snudde her inne fins ikke lenger. Den ble «nedlagt» av Kollenarrangørene mot slutten av forrige århundre da nye krav om løypeprofiler, TV-dekning og andre industrielt motiverte påfunn gjorde Holmenkollens 2 x 25 km gammeldags. Omlegningen skjedde ikke uten protester, men det var ikke nok til å hindre at løypa snudde allerede på Ullevålseter fra kort etter århundreskiftet.
Barbari, mente mange markatravere og Kollenentusiaster, og anførte at Ullevålseter knapt er inne i selve Nordmarka.
Men slik ble det.
Fra 2011 og VM på ski er vendepunktet lagt enda nærmere sivilisasjonen – i lia bare noen stavtak nedenfor Frognerseteren. Nye Glåmene er navnet kjentmannsmerkets venner ga dette stedet, som var innkomst for Kjentmenns julekalender 2010. Vesle-Bernhard hadde en hemmelighet her inne i geocachingens barndom, og kalte den «The Glamoors».

Sist det var kjentmannspost her, sto posten ved stiskiltene vest for Appelsinhaugen. Nå står posten et annet sted, hvorom Kjentmannsboken beretter i detalj.

GLÅMENE
Post 31 i perioden 2020-23. Post 19 i perioden 1990-1992
Åpent myrlandskap sentralt i Nordmarka
Kart: Oslo Nordmark. Start: Sørkedalen, Frognerseteren

Lahlum * Markadatabasen * Bernhards gamle side

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.