Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Appelsinhaugens myter og mysterier

APPELSINHAUGEN ligger midt i det klassiske Nordmarka, og har fått et navn inspirert av klassisk turkultur. Flere mysterier konfronterer vandreren her oppe; det største av dem er kanskje hvorfor Appelsinhaugen aldri har vært kjentmannspost.

MOT NORD: Appelsinhaugen har utsikt så det holder. Foto: VESLE-BERNHARD

VINTERLAND: På Appelsinhaugen i februar. Foto: STEIN BOTILSRUD

ppelsinhaugen er lett å se fra flere kanter, rund og åpen og trivelig som den er. Flere viktige stier og løyper mellom Tryvann og Kikutstua passerer rett forbi, og har gjort det lenge: Ifølge oppslagsverket Marka fra A til Å stammer navnet fra den gang pionerene fra skiklubbene i Kristiania tok seg helt inn hit, belønnet seg med en appelsin og slengte fra seg skallet i snøen. Vi har å gjøre med et ektefødt navn av turkulturen, som Pjolterbekken og Håndkleputten, og ikke et som er knyttet til stedets utseende eller bofast folk.
På Appelsinhaugen er vi i hjertet av den klassiske Nordmarka, med Glåmenes åpne myrlandskap som nærmeste nabo. Men her er også flere små topper, og hvilken er egentlig den rette? Se det er stridens eple her på Appelsinhaugen.
Blåstien vestover passerer en furu som OOT har merket «Appelsinhaugen 462 m.o.h». På et kart fra 1940 står den samme høydeangivelsen, mens det på dagens kart står 458. Ifølge vår venn Lahlum skiltet Skiforeningen tidligere en annen appelsinhaug lenger vest.
Med fare for å gjøre forvirringen total slår vi herved et slag for toppen helt øst hvor lia stuper ned i Bjørnedelet. Ikke bare er den høyere, med 468 meter, den har også vesentlig bedre utsikt – spesielt fra en liten klippe noen meter nord for topp-punktet. Her er det fri sikt mot Fyllingen, Bjørnsjøen og Kikutmassivet. Er det ikke dette som egentlig er Appelsinhaugen? Eller er vi helt, eh, på bærtur?
Selv Skiforeningen sliter med slike eksistensielle spørsmål. Men foreningens bildearkiv gir selv et greit svar: Der det passer, helgarderer de og kaller det Appelsinhaugene.

Appelsinhaugen og 462-punktet avmerket på et kart fra 1940.

JOKEREN: Et nyere mysterium.

Et annet mysterium bor også her oppe. Appelsinhaugen er hvor Lars Saabye Christensens antihelt i romanen «Jokeren» har gravet ned en skatt – 200 000 kroner som er utbytte fra et ran. Boken har mange referanser til å gå til Kobberhaughytta, «opp på Appelsinhaugen, ned på den andre siden, og der…..».
Dessverre får vi ikke vite nøyaktig hvor Hans Georg Windelband, aka Hugo Hylster, har gravd ned pengeskrinet. Her omkring er det mildest talt mange gjemmesteder. Men det virker usannsynlig at Hugo Hylster ville grave ned en skatt ved blåstien som går nord og ned fra den skiltede haugen. Det styrker i så fall vår teori om at den vesentlig mer ensomme haugen i øst kan være den rette!

HEMMELIG. En av haugens skjulte skatter.


APPELSINHAUGEN

Høydedrag med flere topper i klassisk terreng.
Kart: Oslo Nordmark. Start: Frognerseteren

Geocache * Markadatabasen

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.