Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Hadelandsåsenes hemmeligheter

LANG SESONG. I Lushaugs nordvegg med utsikt over
Lygna-platået 19. april. Foto: MORTEN MØST

åsene mellom Hadeland og Toten ligger et turterreng som er en godt skjult hemmelighet for de mange som suser langs motorveien mellom Gran og Gjøvik. Men mange av dem som bor på disse kanter kan knapt tenke seg noe bedre enn det store Øståsen-området som ofte bare kalles Lygna. De vet også at folk her oppe er noen djevler til å preppe løyper, og på vel 100 meter over det høyeste Oslomarka varter opp med er det vesentlig mer snøsikkert her.
Fra Lygna går et omfattende løypenett nordover mot Toten og Gjøvik, og sørover i det folk i Gran kaller Øståsen. Det er også fullt mulig å ta seg over i Romeriksåsene ved Brovoll, og til Nordmarka. Det er også gode rundttur-alternativer, for eksempel rundt Lushaug.
Løypenettet er nøye skiltet av lokale krefter. Men på en tur i disse traktene vil du nok også støte på den kjente og kjære rødmerkingen. Ikke minst passerer den 120 kilometer lange rødløypa fra Gjøvik til Oslo gjennom Lygna.
Men Hadeland har flere åser. Langs Randsfjordens østkyst ligger Brandbukampen og Sølvsberget som forlorne kjemper i landskapet. I åsene vest for Randsfjorden ligger kanoparadiset Velmunden, gjerne kalt Fjorda.

Start: Lygnasæter veikro
Kart: Hadelandsåsene 1:50.000

Gå til: Lushaug, Lushaughytta, Sagvollstallen, Fjellstadhytta (servering), Hvalebykampen, Sølvsberget  Brandbukampen,  Fjorda

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.