Sommerkveldstur til Store Åbortjern

STORE ÅBORTJERN ligger bortgjemt i de hemmelighetsfulle åser nord av Storflåtan. Annet enn en sjelden abborfisker kommer ikke mange hitopp, hvis vi da ikke regner med de nyfikne menn og kvinner som tar kjentmannsmerket.

  1. Ved kjentmannspost 2010-19, Store Åbortjern, en julikveld i 2012. Av alle ting måtte jeg tenke på New Orders sang: «Everything gone green».
  2. Kjentmannsposten var vakkert plassert ved utoset sør i vannet. Herfra renner bekken i heftige fall ned mot Storflåtan, en av Krokskogens store sjøer.
  3. Men det var mer å utforske rundt dette uvanlig sceniske skogstjern, som nok kun er kjent for de menn og kvinner som tar kjentmannsmerket. Først måtte vi over bekken.
  4. Fra et høydedrag litt utenfor allfarvei så vi utover det hemmelighetsfulle skogsvann, omgitt av alle grønntoner den dype skog kan formå i denne umisteligste av sommermåneder, som i dikter Jan Erik Volds ord er så myk og går så fort.
  5. Lenge sto vi her på høyden over det speilblanke vann, og sommerkvelden lå omkring oss som ingen annen aften hadde gjort denne merkverdige sommer.
  6. I en bakevje lå en solbleket gammelstokk forloren, omgitt av gulnede liljeblader og uheldige gresstuster som druknet i det høye vann.
  7. Det saftiggrønne gress hang over vannets mørkladne bredder, og var kanskje ved å slippe sine siste sporer til dets gjennomblanke flate
  8. På vei tilbake hadde vi intet valg enn å sette oss ned litt til og dvele ved den raske bekk, som skummet og frådet på sin vei mot Storflåtan. Nå i kveldingen skiftet skogens farger fra de grønne toner henimot de mystiske aftenblå.
  9. På veien hjem kom vi over tørre myrer og forbi tallrike hvite vitner om at, så utrolig det kan synes, er multesesongen snart her.
  10. Og alt dette mindre enn en times kjøring fra hovedstaden.