Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Tunge vitnesbyrd om høytflyvende visjon

SKAKKLEIVÅSEN skjuler tunge bevis på gamle dagers industri i Kjekstadmarka: Loddene fra en glemt taubane.

MENNESKETS LODD. De tunge lodd fra en fordums industritaubane. Foto: PÅL SCHAGE

n riktig fin liten tur er dette, men med betydelig stigning mot slutten. I sin tid gikk det en industritaubane fra kalkbruddene ved Gjellebekk ned til Gullaug ved Drammensfjorden, der det lå sementfabrikk. Banens bærevaier endte her oppe på Skakkleivåsen.
Nær posten ligger fremdeles de enorme sementloddene som holdt vaieren stram – fire i tallet. På det meste hadde banen hele 400 kurver som hver kunne ta 420 kilo kalkstein. Sementfabrikken ble nedlagt i 1926 og banen ble deretter tatt ned. Det går grei sti frem til posten, og på ett punkt stikker en snarvei opp lia. Den er kort, men bratt.

SKAKKLEIVÅSEN
Post i perioden 2006-08

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.