Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Blått til lyst

BLÅTJERNBOLTENE er en ekstra attraksjon ved det vakre Blåtjernet i Østmarka. Hit kan man med fordel henlegge sin rast. 

EKTE ØSTMARK ved blåtjernet og boltene som var kjentmannspost. Foto: VESLE-BERNHARD

BLÅTT? Eller grønt? Eller svart? Litt av hvert, tror vi.

Blåtjern må vi stadig innom hvis vi skal holde tritt med kjentmannskomiteen, som setter poster ut i dette strøk med de forskjelligste begrunnelser. Det har for eksempel vært kjentmannspost ved strøkets særdeles store grantre.
Denne idylliske avkrok av tjernet besynger de mystiske jernbolter som er festet i berget her omkring.Nøyaktig hvilken hensikt boltene tjener er uklart, selv for kjentmannskomiteens uendelig kloke hoder. Dog går den ledende spekulasjon ut på at boltene er brukt til å fortøye de plagsomme torvbanker som ekspanderte i dette vann etter en ubetenksom oppdemming, og hindre dem i å drive ned mot utoset der de kunne tette Blåtjernets utløp. Denne vannveien har nemlig i perioder forynt Skedsmo med drikkevann. Om disse begivenheter spekuleres detaljert i kjentmannsboken for perioden 2006-2008.
Selv skal vi bare spekulere om tjernets navn er knyttet til dets farge. Vi tror dette er tilfelle, og at navngiveren har ankommet i den sortens lys som følger med høljregn. Sist jeg kom her forbi med fr. Vesle-Bernhard, var skogen et inferno i grønt, men med de ranke graner på bredden som bakgrunn fremsto tjernet i en tydelig blå tone.

BLÅTJERNBOLTENE
Post 43 i perioden 2006-2008

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.