Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På gamle stier til Solbergvarden

SOLBERGVARDEN i Finnemarka byr på mange historier ved siden av den om utsikten.

MORGENTÅKE 1. Fra Solbergvardens østvegg mot
Drammen og fjorden. Foto: STEIN BOTILSRUD

e gamle vardefjell knyttes ikke bare til Håkon den Gode og hans organisering av signalvardene ca 950 e.kr. Flere av dem stammer fra folkevandringstiden (400-600 e.kr) og dens bygdeborger. Den ruvende Solbergvarden øverst i Nedre Eiker? Joda, den er nevnt av H. Strøm i hans bok om Eger fra 1784, og noen år senere av presten Wilse.

MORGENTÅKE 2. Fra Solbergvardens vestflanke mot Eikerbygdene og Telemarksfjellene bakom.

Og på www.eiker.org kan vi også lese oss til at i tidlig i forrige århundre, valgte ungdom fra Eiker svært ofte å legge lørdagsturen opp til vardetoppen for en festlig aften med leik og dans. Idag er det lite som minner om en danseplass blant kronglefuruene på Solbergvarden.
Et signalanlegg med militær tilknytning har erstattet det trigonometriske punktet, og setter bokstavelig talt den gamle steinvarden i skyggen. Men topplatået 530 m.o.h rommer mer enn som så, og det er når man våger seg ut på kanten, både øst- og vestkanten, at Solbergvarden viser seg fra sin beste side. Velger du den bratte oppstigningen fra Aslakkene i øst belønnes du raskt med flott utsikt over Drammenselva som renner gjennom Nedre Eiker, inn i Drammen og ut i Drammensfjorden lengst øst. Skrider man så forbi signalanlegget på toppen og over på toppens vestside venter minst like flotte utsyn mot de sentrale Eikerbygder med Hokksund midt siktet og både Skrim, Jonsknuten og Blefjell som et bølgende bakteppe.

Ta også vår egen sommertur til topps i Nedre Eiker

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.