Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Under mild tvang til Nesoddens mørke fastland

MÅREN het den, posten som var veiet et elegant brannvakttårn i Nesoddens indre. Her er vi markafolk ganske langt hjemmefra.

TOWER OF POWER. Det klassiske skogvoktertårn på Nesodden. Foto: VESLE-BERNHARD

HMMM. Forsiktig i denne stigen.

blant blir kjentmannsjegeren ført ut i egne som i beste fall må sies å være i Oslomarkenes margin, men som kan være vel verd et besøk – og kanskje hadde markavandreren aldri funnet disse strøkenes hemmeligheter uten Kjentmannsmerkets milde tvang. Du som har tatt merket noen runder har kanskje jaget post i Ås og Hurum, på Skedsmo og Svartskog. Og i Nesoddens indre ligger Furukollen med et brannvaktårn, og en post med kodenavn Måren.

KOS MED KNIV. Destruktiv dritt var her.

Slike tårn ble tidligere velvilligst finansiert av forsikringsselskaper og skogeierforeninger. Furukollen ble innviet i 1937 og var bemannet til midten av 50-tallet. Tilsvarende tårn finnes på Stikkvasskollen i Hurum og Kjerringhøgda i Østmarka. Ved krysspeiling kunne man dermed stedfeste branner.

Ved siden sto lenge et tretårn kartmålerne benyttet – dette er i dag revet og et mobiltårn har tatt dets plass.

PASSE. Den mediokre utsikt fra branntårnet.

Utsikten fra tårnet er ikke spesielt god, men vandringen hitopp går gjennom blid furuskog. Det har vært store problemer med hærverk på denne posten, som friluftsorganisasjonene nå har gitt opp å vedlikeholde. Kjentmannsposten er oppgitt under navnet Måren, men dette er navnet på en fraflyttet gård en snau kilometer lenger vest.

Meget skulle jeg anbefale å tilbringe tid i disse vakre landskaper, som jeg vil tro er ukjent land for de fleste vandrere i Oslomarken. Jeg kom herhen etter å ha nedlagt den smukke, men enkle kjentmannspost ved på Kruttmølleåsen i Svartskog. Litt lenger sydover langs den samme sceniske kystvei er det skiltet til Roald Amundsens hjem, Uranienborg. Her bodde polfareren fra 1908 til 1928. Nedenfor dette vakre sveitserhus ved Bundefjordens bredd står en statue over Amundsen. Kjentmannspostjegere vil verdsette statuens tittel:
«Alltid mot nye mål».
Før eller siden vil man fra disse småveier bli presset innover i Oppegård og kommer kanhende til å kjøre langs den veldige Gjersjøen og passere nye og gamle attrasjoner i disse strøk: Motorsykkelungdommens tilholdssted ved Tyrigrava, det notoriske «Hjulet» på gamle Mossevei – et gigantisk halvt bildekk som pynter opp en den forhenværende Ringnes skysstasjon – og selvsagt Tusenfryd fornøyelsespark.
Men holder man mot syd vil man også komme forbi bunnen av Bundefjorden, og utforskningen av Nesoddens kuperte indre kan begynne. Det er flere små parkeringsplasser nær åsen, og fra visse steder nede på veien kan man faktisk se tårnets kantede topp stikke opp av skogen som en gigantisk space invader.

BRANNTÅRNET VED MÅREN. Post 50 i perioden 1998-2000.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.