Til Stikkvasskollen på Hurums tak

STIKKVASSKOLLEN i dypet av Hurums for byfolk ukjente landskaper kunne vært borte i dag, dersom det var blitt alvor av planene om å sprenge det hele bort til fordel for ny hovedflyplass. I stedet kan vi herfra nyte en av de flotteste utsikter som finnes over Østlandet og fjorden. I forgrunnen i nordøstlig retning blinker Stikkvannet blåsort og hemmelighetsfullt.

  1. MOT ØST.Utsikt østover fra branntårnet mot Stikkvannet. Foto: VESLE-BERNHARD
  2. MOT BYEN.Utsikt nordvestover fra branntårnet, med Telenors tårn i forgrunnen.

TO TÅRN. Det gamle branntårnet og Telenors sambandstårn.

å toppen ligger en større radiomast og tilhørende administrasjonsbygg. Tidligere var Stikkvasskollen et viktig brannvakttårn, hvorfra skogvokterne passet på østlandsskogenes veldige rikdommer i samarbeid med kolleger ved lignende stasjoner. Det lå for eksempel et på Svartåsen i Østmarka.

Et annet tårn som fremdeles står kan besøkes på Furukollen på Nesodden, engang sete for kjentmannsposten som ble kalt Måren.

Med Oslofjordforbindelsen under Drøbaksundet ble det slutt på fergetrafikken fra Sætre i Hurum til Håøya og Drøbak. På den annen side er det fort gjort å komme seg fra Hurum til den andre siden og besøke Oslogrytas hemmelighetsfulle sørflanke, med Kruttmølleåsen og flere gamle kjentmannsposter.

STIKKVASSKOLLEN
Post 1 i perioden 2008-10 og 1994-96.
(This post placed on a hilltop in Hurum offers one of the most stunning views over Østlandet and the fjord. It might all have disappeared if politicians had gone through with a proposal to place Oslo’s main airport here instead of at Gardermoen. Enjoy!)
Kart: Oslo vestmark. Postens posisjon: N59 37.847 E 010 31.471
Start: P-plass ved hovedveien, sør for Mørkvannet. Parkeringsplassens posisjon: N 59 38.227 E 010

Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind