Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Smart trekk på Varingskollens skulder

VARINGSKOLLEN SYDØST UTE PÅ VESLEÅSEN, står det i kjentmannsboka, som en understrekning av at dette er noe mer enn den Varingskollen som alle har sett på avstand og de fleste forbinder med alpinkjøring, et tårn og lite annet. I virkeligheten lokker denne posten oss til et naturens mesterverk, ukjent for nesten alle andre enn de smarte kvinner og menn som tar Kjentmannsmerket.

Varing3

USETT UTSIKT. Et sjelden flott skue fra Vesleåsens svaberg. Foto: VESLE-BERNHARD

LILLE SPEIL. Den øyeformede putt på Vesleåsen er sannelig en øyensfryd.

LILLE SPEIL. Den øyeformede putt på Vesleåsen under Varingskollen er sannelig en øyensfryd.

Egotisknkelte velger å ta denne posten «rett på», ved å gå opp den lange alpinbakken. Denne tilnærming resulterte i det en av de tidlige gjester kalte «et fryktelig slit» etter at han omsider fikk pusten igjen. Han hadde nok ikke lest Kjent-Mariannes notat herfra, som antydet at dette er en av markas lengste motbakker. Slalåmbakker uten snø er vel heller ingen estetisk nytelse på nært hold.

Bedre da å velge en av de gode blåmerkede stier som leder hertil. Selv valgte jeg den fra Hakadal, og fulgte således etter vår venn I. H. Borrebæk, som vandret og skrev i disse traktene da jernbanen arbeidet seg frem i disse strøk omkring forrige århundreskifte.

I.H. Borrebæk var en tidlig kjentmann, som skrev fra marka etter hvert som jernbanen åpnet nytt turterreng for hovedstadens innbyggere,Kollen er 1600 Fod, og dens øverste Top er rene Snaufjeldet. Her hækker Rypen aarlignars, formentlig det nærmeste Rypeterræn ved Kristiania. Udsigten fra Kollen er enestaaende. Lige under sin Fod har man Nitte- og Hakedal. I. H. Borrebæk
LES MER om «Variskollen»

Pgotiskå Varingskollen var det også kjentmannspost i 1970-årene. Den sto på selve toppen, der den gamle stolheisen kom opp. Men dette er ingen reprisepost. Her gjør kjentmannskomiteen sin paradeøvelse: Den viser oss en ny, overraskende dimensjon av  et sted vi trodde vi kjente.

Den som tror denne posten vil være lettkjøpt om vinteren, ved å ta skiheisen opp, bør spørre seg selv om hvorfor Varingskollen sjelden nevnes blant de gode utgangspunkter for turskiturer. Her er det bratt på alle kanter og beskjedne spor. Skulle jeg gradere bakken ned til Vesleåsen,  ville jeg kalt den tredobbelt sort løype. Hvis toppen og tårnet er Varingskollens hode, er dette halsen som styrter nesten loddrett ned før vandreren, lettet, kan skride ut på kollens smekre skulder i sydøst.

Ingen merket sti leder helt ut til Vesleåsens kant, og noen gamle bålrester er eneste tegn på at dette ikke er et aldeles uoppdaget sted. Fra svabergene her har vi et mektig utsyn. Vi ser like til flere steder som har av de kjentmannsposter vi skal innom i perioden 2014-2016, for eksempel Røverkollen, som også har et stort tårn på seg og som også har vært omtalt av Borrebæk. Kanskje skimter vi her en flik av Kåre Haug-koden — en underliggende, skjult sammenheng mellom visse enkeltposter i en bestemt kjentmannsbok.

Vi ser dessuten både Oslofjorden og Øyeren, og kan beundre staselige Glittre sanatorium fra en uvant vinkel. Her føler man seg straks på et av disse helt spesielle steder som kanskje en gang vil bli kalt tidenes kjentmannspost.

HikingVARINGSKOLLEN SYDØST PÅ VESLEÅSEN

Diskusjon i Kjentmenns forum * Varingskollen alpinsenter * Geocache

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.