Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Se video: Nye kjentmannsposter i sol og søt nedbør

Vi kan alltid vente regn den søndagen annethvert år når den nye kjentmannsboken avdukes høytidelig på et passe mystisk sted i Oslomarka.  Det er ikke alltid vann som regner. Men sjokolade fra oven, det kommer alltid. Og så regner det kjentmannsposter.

FOLKSOMT ved Holen husmannsplass der kjentmannsbokas hemmeligheter slapp ut av sekken.

Åpningen ble foretatt av selveste Ragnar Svartor, vert for en tilsvarende seanse for noen år siden. Det var på Svartor høyere opp i Sørkedalen, der det forresten regnet som fy. Men i år strålte septembersolen fra skyfri himmel da han klippet den seremonielle ståltråd, som på tradisjonelt, men nøye planlagt vis slipper løs en stakkars ungbjørk i spenn. På sin brå ferd mot himmelen røsker den med seg en enda mer stakkars anorakk, som luringen Kåre Haug på forhånd har pakket full av sjokolade. Søtsakene regner dermed ned over forsamlingen. Samtidig avdukes postoppslaget han har tusket vekk inne blant de andre godsakene.

Strengt tatt kommer de færreste for den gratis sjokoladen, selv om den helt klart stimulerer de yngste kjentmennenes interesse for det hele. Andre kommer for  sikre seg et rykende ferskt eksemplar av Kjentmannsboken, stemple på posten der den blir sluppet, og deretter legge opp sine turstrategier for de kommende to-tre år. Enkelte svir av de 50 postene i boken raskere enn som så, mens andre kanskje går og finner noen hyggelige poster iblant, og ikke tar dette med merker og medaljer så alvorlig.  Her ligger Kjentmannsmerkets og håndbokens essens, ifølge Skiforeningens løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff, som omtaler Kjentmannsmerket og boken som turkamerat og inspirasjon, snarere enn en konkurranse.

Kjentmannsbokens 50 poster er utplassert over hele Oslomarka og mer til – fra Østmarka fra Vestmarka, fra Bislingflakene på Nordmarkas tak til det kliss nye utsiktstårnet på Hjellsås i Kråkstad. Glemte setere, gamle grenser, merkelige steiner og fortellinger om fordums folk er slikt som kjentmannspostene handler om – i tillegg til tøffe og mindre tøffe turer i alle deler av marka, ofte på gjengrodde stier.

Kjentmennene må også ut av marka og ned til fjorden. En av de nye postene viser frem naturreservatet på Rambergøya i Oslofjorden, en annen den såkalte filosofsteinen der filosofen Arne Næss hvilte under sine vandringer langs fjorden. Dette skal være tidenes mest lavtliggende kjentmannspost post, målt i høyde over havet. Det er også grunn til å tro at den nye boken har en post med tidenes lengste navn: Ved grunnmuren etter arbeiderbolig med «rum for ingeniør og opsynsmand» ved Trehørningen.

Altså, kulturhistorie og kulturorientering er hva det handler om. Scenen for årets bokslipp, post 31 Holen gammel plass midt imellom nedfartene, nederst i Wyllerløypa, er et godt eksempel på det. Den viser frem den gamle husmannsplassen Holen, som er restaurert gjennom et ideelt samarbeid mellom Sørkedalen Historielag og eierne av Tryvann Skisenter.

HOLEN er kjentmannspost 31 i perioden 2018-2021.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.