Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Dobbel lykke ved Borgerseterens utsikt

GAPAHUKEN VED BORGERSETRA byr på ly for være og vind, et sted å sitte, og en super utsikt. Den er også et monument over en legendarisk løypebas.

ÅJ. Ved den bemerkelsesverdige utsikt over Ringerike fra Borgerseter. Foto: VESLE-BERNHARD

ELEGANT. Et glimt av hukens faciliteter – benkeplass, ildsted og ly for vær og vind.

Borgerseter passerer vi på null komma svisj på en god dag for skitur fra Ringkollen. Men tar vi en liten omvei mot vest venter denne trivelige installasjonen, som for enkelte er blitt et turmål i seg selv.

En gapahuk er i Wikipedias definisjon et byggverk av skogens råmaterialer, opprinnelig ment for nødtørftig overnatting. En gapahuk kan være både midlertidig og permanent, men en permanent huk krever grunneiers tllatelse.

PROFILEN. Gapahuken sett fra sør en herlig vinterdag på Krokskogen.

I sin enkleste form har en «huk» tre vegger og tak, eller to sidevegger og skråtak helt ned til bakken på baksiden. Man bygger et skjelett av staur, og dekker med granbar, torv eller plast. Vesle-Bernhards første minne om gapahuk er en overnatting på sørbredden av Tverrsjøen tidlig på 70-tallet, i forbindelse med et kanopadlingskurs for fjortiser i regi av Skiforeningen. Det regnet, men hva gjør vel det når det ble bilde av oss i Snø og Ski etterpå, eller kanskje det var Aftenposten.

Gapahuken ved Borgerseter er av det avanserte slaget, romslig og solid og bygget i laftet tømmer. Her er gode benker og ildsted. Den har sine røtter i en benk som ble plassert her noen år etter at en ekstra løypesløyfe ble etablert for å lede folk til utsikten. Selve huken ble bygget av Hallvard Walhovd i Åsa og slept opp på åsen av løypebas Svein Gulbrandsen og hans løypemaskin 19. mars 2013. Disse tildragelser er detaljert skildret i kjentmannsheftet 2018-2021, Bukollboka.

Svein Gulbrandsen mistet livet i en arbeidsulykke i 2014. Han hadde da holdt orden på løypene i Ringkollen-området i 36 år. Send ham en vennlig tanke neste gang du nyter løypene her omkring, og glem ikke å besøke byggverket han drev frem her ved utsikten.

GAPAHUKEN VED BORGERSETRA. Post 19 i perioden 2018-2021.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.