Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Kjentmannsparadoks i koronatider

Smittevernrestriksjoner gjør at den nye kjentmannsboka blir presentert i mer beskjedne former enn hardkokte kjentiser er vant til. Det viktigste er likevel det som kommer etterpå: Mange turer fjernt fra trengselen. Kjentmannsmerket er som skreddersydd for koronatiden.

Staselig motiv fra Hakkloelven på forsiden av den nye kjentmannshåndboken. Foto: SKIFORENINGEN

et skjedde noe uvant og uventet på stien til Myrseter i vår en gang: Flere enn oss var på vei til kjentmannsposten.
Først så vi to. Så møtte vi noen flere. Enda noen dukket opp mens vi inntok nisten (=spiste lunsj) langt der inne i Østmarkas dyp. Siden koronaen rammet har vi knapt gått en eneste posttur uten å støte på andre folk med kjentmannsbok. Dette er en ny opplevelse, i hvert fall for mitt lille team.

Bare et lite kakelys av et lyspunkt i korona-mørket, selvsagt. Men likevel: Pandemien har gitt et løft til aktiviteter som Kjentmannsmerket, og ideen om å gå andre turer enn den vanlige til Bolleseter og innover der. Folk vil bort fra trengselen nå, og søker stillere stier som få har sett. Skiforeningen som organiserer Kjentmannsmerket og utgir dets håndbok, har kjent sin besøkelsestid og markedsført håndboka med i hvert fall ett av sine nyhetsbrev.

Det har visst virket. «Nå ser vi bånn i kassa,» var det en av rødjakkene som sa, og snakket ikke om de plagsomme koronaeffekter på foreningens økonomi. Nei, kassa det var snakk om, er den med Kjentmannsboka 2018. Den selger visst bedre enn noengang tidligere. Sånt er viktig under en krise da slike organisasjoner er like desperate etter inntekt som de er etter å kutte kostnader.

6. september slippes håndboka for perioden 2020-23. Komme solskinn eller øs-pøs, slippdagen har lenge vært god salgsdag for nye kjentmannsbøker. Hundrevis av postsugne entusiaster har dukker opp på det store annethvertårlige skogtreffet der boka blir presentert. De minner meg alltid om skrubbsultne pensjonister på kaia i Skrova når hvalfangstbåten kommer inn.

Men i år blir det blir ingen normal lansering. Vanligvis håper Skiforeningens folk at det kommer flest mulig kjentmennesker som vil sikre seg den nye boka ved absolutt første mulighet. Nå må arrangørene i stedet passe på at det ikke kommer for mange. Selv et skogtreff til Kjentmannsmerkets pris er underlagt smittevernrestriksjoner.

For tiden har myndighetene satt en øvre grense på 200 deltakere på arrangementer, og arrangøren er pålagt å sørge for påmelding, med kontaktinformasjon til deltakerne. Åpningsarrangementet, som finner sted på Lommedalsbanen i Bærum, er forlengst fulltegnet. Invitasjon og informasjon om adgangsbegrensninger ble sendt ut omkring 1. juli.

Skiforeningens informasjon.

Som plaster på såret til dem som ikke kan delta i Lommedalen blir boken å få kjøpt på Skimuseet i Holmenkollbakken, som er åpent 10-16 den dagen. Tidligere hadde Skiforeningen opplyst at dette salget ville finne sted på foreningens kontor under Holmenkollbakken («VM-huset»). Skiforeningen henviser ellers til sin nettbutikk, som vil sende ut bestilte bøker mandagen etter. Det er uklart hvorfor bestilte bøker ikke kan postlegges før helgen, slik at interesserte som ikke får tak i den på søndag, i det minste kan få den i posten ved første mulighet etterpå.

Åpningsarrangementet er for øvrig nedskalert en hel del i forhold til den opprinnelige planen. Det blir ikke noe foredrag fra Lommmedalsbanens side, slik planen var. Også den tradisjonelle avduking av den nye kjentmannsposten på stedet er sløyfet, ifølge Skiforeningen.

Men det viktigste, tross alt, er alle turene som kommer etterpå. Ingenting tyder på annet enn at den nye Kjentmannsboka inneholder 50 nye poster som før, med beskrivelser, bilder og utfordringer av ymse omfang. Men av smittevernhensyn blir det ikke klippetang på de nye postene, ifølge Skiforeningens løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff, som ber folk notere postkoden eller ta bilde av den i stedet.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.