Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Midt i hovedstaden

OSLOS GEOGRAFISKE MIDTPUNKT er ikke i sentrum, hvis det var det du trodde. Forsøk heller Nedre Blanksjø.

SENTRUM. Jon Gundersens kunstverk ligger nøyaktig midt i Oslo. Foto: VESLE-BERNHARD

 

DETALJ av verket «Ta på Oslos balansepunkt.«

ppmåling og beslektede vitenskaper er alltid interessant for oss som går i skogen og teller kilometer, og ikke minst når vi må holde rede på hvor vi er i jakten på kjentmannspostene. Denne posten ved Nedre Blanksjø lærer oss i tillegg om Oslos geografiske sentrum, som ligger akkurat her og er markert på kunstferdig vis.

Skulpturen «Ta på Oslos balansepunkt» er utført av kunstneren Jon Gundersen, som i 2013 vant Oslo kommunes konkurranse om hvordan midtpunktet kunne synliggjøes. Verket som veier opp mot fire tonn, er av nordmarkitt, med punktmarkering i groruditt.

SJØEN blinker i augustsol.

Beregningen av Oslos midtpunkt ble utført i 2009 av Harald Stavestrand, overingeniør i Statens Kartverk.  Tidligere hadde flere antagelser om midtpunktets beliggenhet versert, blant annet Svartkulp og Blankvann. Metoden Stavestrand benyttet var å beregne balansepunktet, eller arealtyngdepuktet, hvorved man tenker seg Oslo fylke som et flatt objekt som balanserer på en spiss. Om dette forteller Kjentmannsboka 2014-2016 i detalj, og for sikkerhets skyld siterer jeg nøye fra beskrivelsen så de tekniske detaljer blir korrekte:

Beregningen er basert på kilometer-ruter, både hele og de som ble delt av grensen.De rutene som ble delt ble arealberegnet på nytt, og midtpunktet deres flyttet. Det var omtrent 551 deler som ble balansert i et regneark.

Ifølge disse beregninger kom Stavestrand til at punktet ligger rett øst for Nedre Blanksjø, mellom østbredden og den gamle Ankerveien. Til alt overmål, om man kan bruke et slikt uttrykk her, ligger det også en populær rasteplass her.

Vi er her 222 meter over havet, nordøst for Sognsvann. Nedre Blanksjø kan med fordel sees i sammenheng med Øvre Blanksjø, men lever vel i noe større grad opp til slikt et gildt navn.

OSLOS GEOGRAFISKE MIDTPUNKT, ved Nedre Blanksjø. Post 33 i perioden 2014-2015. * Reportasje i Aftenposten, 2014

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.