Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Slaget om stiene: Da DNT overtok lillebroren i Oslomarka

Mer enn 20 år er gått siden Den norske turistforening kom ned fra fjellene og inn i Oslomarka ved å overta den lokale lillebroren, Oslo og Omegn Turistforening. Det skjedde ved et bittert oppgjør som lignet fiendtlige overtagelser i næringslivet. Med DNTs ankomst fikk Skiforeningen en mektig konkurrent i egen bakgård.

DN LØRDAG i 2002, kort før fusjonsvedtaket som dramatisk endret foreningslivet i Oslomarka.

Det var ikke akkurat skogens ro som hvilte over det Dagens Næringsliv kalte en «blåmerket fusjon»: Proffer i fjellanorakk sto mot amatører i markadress. Ordskiftet var bittert og nedlatende. I potten lå stier, stuer, medlemskontingenter og sponsormidler.

I denne artikkelen fra 2002 møter du aktørene på begge sider. Den sto på trykk i DN lørdag like før saken ble avgjort, i DNTs favør. OOT forsvant umiddelbart og ble erstattet av en ny DNT-forening kalt DNT Oslo og Omegn. Den overtok forvaltningen av det blåmerkede stinettet, og driften av hyttene i Oslomarka, med fornemme Kobberhaughytta som selveste juvelen i kronen.

Endringene var synlige også i kjentmannsmerket og dets håndbok, som gjennom to-tre bokperioder hadde vært et samarbeidsprosjekt mellom OOT og Skiforeningen. I den nye håndboken som kom ut samme høst var OOT-symbolet på forsiden skiftet ut med Turistforeningens røde T. Men samarbeidet om Kjentmannsmerket tok slutt fra og med håndboka 2006-2008, da partnerne hadde begynt å krangle om fordeling av byrder og inntekt.

Snart blir samarbeidsevnene satt på en ny prøve, når DNT og Skiforeningen sammen skal utvikle Trantjern gård på grunnlag av gaver fra Sparebankstiftelsen DNB for omkring 10 millioner kroner. I hovedhuset skal Skiforeningen visstnok drive betjent stue med servering og overnatting i stil med Løvlia og Kikutstua. DNT skal bygge to nye ubetjente hytter på samme sted. LES MER på NRK.no.

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.