Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Slippsted Stormyra

STORMYRA var et mye brukt område for flyslipp av forsyninger til motstandsbevegelsen under Andre verdenskrig. Denne krigshistorien er behørig markert med informasjonsskilter i tre og bra er det, for i dette vakre området er det lett å glemme alt annet enn dagens omkringliggende idyll.

MYRVANDRING. Myrens blinkende øye midt på Stormyra nær posten.

Vi er her i nærheten av Langpiperen og Harestulia, hvor det foregikk omfattende motstandsarbeid under krigen, Det ble sluppet våpen og forsyninger flere ganger, og ved minst én anledning også personell.

MINNESMERKET med datoer for de viktigste slippene.

Mye av dette arbeidet kretset rundt Rudseter/Rudsæter, en romslig hytte et par kilometer unna. Om disse aktivitetene forteller Kjentmannsboka 2022-24 i detalj. En gunstig faktor skal ha vært at nazistene hadde lite eller ingen oppslutning på Harestua. På den annen side jaktet de tyske okkupantene intenst på spor etter fallskjermdropp. Etter å ha samlet sammen og gjemt tonnevis av utstyr, var det en del av rutinen å slepe store grangrener over de snødekte myrene for å skjule alle spor. Tyskerne jaktet også på illegale radiosendere. Mot slutten av krigen ble motstandsarbeidet så farlig at mye av aktiviteten måtte flyttes til Nordmarka og Sørkedalen.

LES MER om krigsskueplasser i Oslomarka

TØRRSKODD på den fornemme gangbane over myra.

Første gang jeg sammen med fr. Vesle-Bernhard krysset Stormyra var en høstdag i perioden 1994-1996, da det også var kjentmannspost her. Posten sto da på myrens vestside, og vi mener å huske at vi kom fra Bjørgeseter stasjon. Også den gangen var motstandsksampen sterkt vektlagt i beskrivelsen. Denne gang kom vi på tur fra selveste Solobservatoriet.  Vi kunne nyte godt av en helt annen type innsats – de hjelpsomme gangbaner av tre. De lar turgåere komme noenlunde tørrskodd over til posten som kjentmannskomiteen i sin visdom har plassert omtrent midt på Stormyra. Herfra kan vi også observere observatoriet fra en uvant vinkel.

SLIPPSTED LANGPIPEREN PÅ STORMYRA. Post 37 i perioden 2022-24. Også post 35 i perioden 1994-96. Les mer i Kjentmenns forum.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.