Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Sentral seter

RUDSETER ligger vakkert til i åssiden over Harestua. Her er det godt å være – og lærerikt, takket være seterens veldokumenterte historie. Under Andre verdenskrig ble fritidshytta her flittig brukt av «gutta på skauen» i kampen mot de tyske okkupantene.

TIL SETERS. Høyt oppe i Harestulia byr Rudsætra på dramatisk krigshistorie.

Flydropp. Radiosendere. Og tyske soldater som hamrer på døra på jakt etter tegn på illegal virksomhet. På Rudseter (skrives også Rudsæter, Rudsætra, Rudsetra) står vi på skuldrene til modige menn og kvinner som under Andre verdenskrig drev et høyt spill i kampen for et fritt Norge. Vi står også til brysthøyde i kunnskap om deres innsats, for historien om Rudsætra er grundig dokumentert med tekst og bilder på informasjonsopplag rundt hytta.

KART. Vår rute fra Solobservatoriet via Stormyra til Rudseter: 5,7 km.

Og en hytte er det snakk om. Den ble bygget i 1909 til fritidsbruk, på en tidligere setervang vi ennå kan se rester av. Hytta ble reist med 10 sengeplasser. Fra 1935 ble den drevet av en lokal skiklubb kalt Idyl, og sto til rådighet for motstandsarbeid da krigen kom fem år senere. Monsrud gård lenger nede i lia ble også sentral. Disse stedene ga også ly til folk på flukt fra tyskerne. Kjentmannsboka 2022-24 omtaler disse hendelsene i detalj, og opplyser at ledelsen i Norges Kommunistiske Parti (NKP) gjemte seg på Rudseter en periode.

Seteren tjente som radiostasjon for Milorg D13, som var motstandsbevegelsens avdeling i denne delen av det okkuperte Norge. Senderens kodenavn var BETA. Her ble det også oppbevart våpen og andre forsyninger som kom med fly og fallskjerm fra England, og ble droppet på Stormyra oppe på åsen, mer enn to kilometer unna. Tyske fly var stadig på vingene på jakt etter spor etter denne virksomheten. I 1943 gjennomførte tyske soldater razzia på Rudseter, men uten å finne noe.

I nyere tid måtte foreningen Rudsætras venner kjempe en annen kamp, som gikk ut på å få stedet fredet og sikret for etterslektene. Det blir nå ivaretatt av Hadeland folkemuseum og venneforeningen. Det drives historieformidling her, og på veterantreff har seteren hatt besøk av foredragsholdere som Thorvald Stoltenberg og Kåre Willoch.

LES MER om krigsskueplasser i Oslomarka

Sist jeg kom her forbi med fr. Vesle-Bernhard, hadde vi gått fra Solobservatoriet via den lekre Stormyra, der flyslippene fant sted under krigen. Det ville vært kortere å gå direkte fra Harestua stasjon, Men med vår rute på litt under seks kilometer fikk vi et godt inntrykk av hvor krevende det må ha vært å frakte tunge ting inkludert eksplosiver ned bratte lier i snø og mørke, og skjule sporene etterpå.

RADIO BETA RUDSÆTER. Post 38 i perioden 2022-24. Les mer i Kjentmenns forum.

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.