Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Skatteøya i Drammensfjorden

LAHELLHOLMEN er eneste øy i Drammensfjorden. Her, langt fra skogens stier, finner vi kjentmannspost med sjøluft, benk og utsikt.

VED POSTEN finner vi en hyggelig benk med utsikt. Foto: Fr. VESLE-BERNHARD

UTSIKTEN mot sør, ned fjorden mot Svelvik.

Lahellholmen het tidligere Brøholtholmen og tilhørte en gård på fastlandet som het Brøholt. I dag brukes begge navn. Men Lahell-navnet går langt tilbake i tid. Det kommer av «Laðhella», et gammelnorsk begrep som beskriver et berg ved sjøen hvor båter blir lastet og losset.

Fra en liten parkeringsplass ved sjøen komme vi oss over til holmen på en molo som kalles Østenbrua. Terrenget er kupert og for det meste furukledt, med svaberg og badeplasser. Her har det tydeligvis også vært sosiale samlingsplasser. Nær toppen ligger en bronsealderrøys.

Kjentmannsboka nevner Brøholtfunnet, en sølvskatt fra gården som skal ha vært gravd ned rundt 1060. Det er uklart om dette skjedde på gården eller på holmen. Ifølge boken Norske myntfunn av Svein H. Gullbekk besto skatten av omkring 400 mynter og «en del» andre gjenstander av sølv. Sakene kom for dagen på 1800-tallet.

Holmen ble kjøpt av Drammen kommune i 1947, og overdratt til Røyken mot slutten av 1990-årene. Etter kommunesammenslåingene ligger Lahellholmen nå i Asker.

LAHELLHOLMEN. Post 1 i perioden 2022-24. Følg diskusjonen i Kjentmenns forum.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.