Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Ufri murere

SVENSKEMUREN krever ikke mye av oss som besøker den. For de svenske krigsfangene som bygget den tidlig på 1800-tallet stilte saken seg annerledes.

DET FÅR VÆRE GRENSER. Ved seksjonen av svenskemuren der kjentmannsposten står. Foto: KJENTMANNSMERKETS VENNER

MINNE I SKOGEN. Svenskemuren er godt synlig i terrenget innenfor Korsvoll og Brekke.

Noen steinkast inn i skogen fra utgangspunkter som Brekkekrysset eller Korsvoll skole finner vi denne fine gamle muren som kalles svensketuren. Navnet gir kanskje inntrykk av at den ble reist for å hindre fremrykkende svensker under der deres mange felttog i Norge. Men det er ikke alt korrekt. I virkeligheten ble den bygget av mindre heldige svenske soldater som ble tatt til fange under Napoleonskrigene, der Sverige og Danmark-Norge sto på motsatte sider. I 1808-09 ble omkring ett tusen svensker tatt til fange i grensetraktene og satt i fangenskap på Akershus festning eller i kummerlige leire rundt Christiania.

Krigføringen mot Sverige medførte store utgifter for Norge, som på den tiden var dansk koloni og selv et svært fattig land. Mange mente det bare var rett og rimelig å bruke disse fangene til hardt arbeid i stedet for å betale dyrt for norske lønnsarbeidere. Mange av dem ble derfor leid ut som arbeidskraft. Kall det gjerne slaveri, for de fikk gjerne tungt kroppsarbeid og selvsagt ikke betalt.

Mange nordmenn reagerte på behandlingen fangene fikk, og det hendte de fikk hjelp til å rømme. Dette førte i sin tur til rettssaker der hjelperne ble tiltalt for forræderi.

På denne tiden var det fasjonabelt å bygge murer mellom eiendommer, som et symbol på velstand og makt, og svenske slaver passet utmerket til å bygge dem. Det finnes mange slike svenskemurer i og rundt hovedstaden. Til og med i Drammensveien nær Solli plass ser vi fremdeles en mur som antas å ha en slik opprinnelse.

Svenskemuren som er tema for denne kjentmannsposten ble reist av storbonden på Nordberg, som ønsket seg tydelige grenser, særlig mot naboen på Brekke gård. Om disse hendelsene forteller kjentmannsboka 2022-24 i detalj.

Muren er hele 2,5 kilometer lang og godt bevart. Vi ser den i boligstrøket ved Havnabakken før den løper inn i Nordmarka. I dag er muren mosegrodd og dessuten brutt mange steder, slik at den er lett å krysse.

SVENSKEMUREN. Post 34 i perioden 2022-2024,

 

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.