Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På sporet av Gamle Drammensbanen

GAMLE DRAMMENSBANEN er noe så sjeldent som en kjentmannspost i jernbanehistorisk terreng.

IKKE PÅ SPORET, men i hvert fall i traseen der toget gikk i gamle dager,

SKILTET OG FIN er turveien.

en som spaserer denne fine turveien – eller bruker den som lysløype om vinteren – vandrer i jernbanehistorisk terreng. Her suste togene mellom Asker og Drammen i 101 år frs 1872 – til NSBs tunnell gjennom Lier ble åpnet i 1973. Skinner og sviller er borte, men broer, fjellskjæringerog pukkstein forteller sitt tydelige språk. Det gjør også turveiens elegante krumning over den opp-pukkede dalen nær stedet der kjentmannsposten står.

KJENT PROFIL. Fosskollen rammet inn av en jernbanebro.

På den dunkle oktoberdag jeg sist kom her forbi, var veien flittig i bruk av turgåere, syklister – og kjentmannsjegere. Enkelte av dem kunne kanskje hygge seg med et høyst spesielt syn – den hederskronede gamle kjentmannspost Fosskollen, innrammet av den rustne bro. I øst har man mer gammelt kjentmannsterreng, Sørumsåsen med dens gruber og industrihistorie.
Helt spesielt med denne kjentmannspost er dens tilgjengelighet, også for personer med bevegelses- eller balanseproblemer. Fra bommen der turveien krysser de gamle Lierbakkene er det ca 800 meter på meget jevnt og godt underlag. Det er jo jernbaneland, dette, og der toget har gått er det ingen bratte bakker.

GAMLE DRAMMENSBANEN. Kjentmannspost 2004-2006. Kart: Oslo Vestmark. Start: Lier stasjon, Kvernsletta, Reistad (P-plass ved rundkjøringen)

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.