Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Fenomenale Fosskollen

FOSSKOLLEN byr på utsikt mot Lier og Drammen – langt bedre enn den man har som bilist på E-18, som gjennomborer kollen. 

PANORAMISK utsikt fra Fosskollen mot Drammensregionen. Foto: VESLE-BERNHARD

jekstadmarkas største hemmelighet, er Fosskollen blitt kalt. Det er kanhende en overdrivelse, men det er grunn til å tro at 99,9 prosent av dem som daglig kjører under Fosskollen – gjennom tunnellen på E-18 – ikke aner at denne perlen befinner seg rett over deres hoder.

TILFLUKT. Kunstnerens fremstilling av bygdefolk på flukt til sin bygdeborg. Detalj fra en info-tavle ved borgens fot.

Toppen av Fosskollen har forbløffende perspektiver over Drammen og fjorden, samt de omkringliggende Lierbygder. Det faller her lett å forestille seg at Tranbys store sønn, Thorbjørn Jagland, mang en gang har oppsøkt hyggen på denne plett. Kanhende har han her overskuet de konfliktfylte landskaper, med by og land, skip og trailere, fete Lierbønder og polske bærplukkere, og således funnet næring til sin politiske visjon med de tilhørende retoriske kunststykker.

HISTORIE: Det gamle utsiktstårnet, som nå er borte.

Gamle dagers Lierbygdinger har på sin side søkt tilflukt her når fiender kom forbi. Der er store dimensjoner over denne borg, som er behørig merket med skilt og informasjon på flere språk. Den ligger kun en kilometers vei opp fra Damtjernet, der det i betydelig grad er tilrettelagt for friluftsaktiviteter. En romslig parkeringsplass står nå til publikums disposisjon. De omkringliggende områder kan med fordel utforskes.

BYGDEBORGEN PÅ FOSSKOLLEN.

Post 3 i perioden 1996-1998.

Start: Damtjern (utfartsparkering) Kart: Oslo Vestmark.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.