Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

En gåtefull flyttstein i Sørkedalen

Et steinkast fra Pipenhusveien og like ved Kjelsås gård ligger en gåtefull stein som kan ha tjent som offerplass i forgangne tider.

INTET STORT OFFER. Til dette trivelige stedet går vi da mer enn gjerne. Foto: NINA BERGLUND

POSTEN. Oppslaget i datidens design.

er er vi høyt over Sørkedalens bunn og bare et par hundre meter fra en velbrukt ferdselsvei – men at denne gåtefulle steinen ligger like ved, vet bare de menn og kvinner som tar Kjentmannsmerket. Stien inn til posten går fra den øverste av to ferister ovenfor Kjelsås gård og og var i postperioden markert med blå bånd. Stien går gjennom tett skog og er i seg selv en opplevelse. Her er privat grunn og beitende husdyr, så det er essensielt å ta hensyn til skilting og eventuelle anvisninger fra fastboende.

Vi kommer ut i åpent lende og dreier sørover mot utsikten og selve attraksjonen, en stor, flat flyttstein som kan ligne på et alter. Her kan vi tenke oss at folk i førkristen/hedensk tid ofret til sine guder i håp om å oppnå viktige ting – fruktbarhet i slekt eller landbruk, hell i jakt og fiske, eller fred i sin tid. Like ved steinen er det funnet en steinøks og en pilespiss som kan fra den såkalte Nøstvedt-kulturen. Det antyder at det kan ha bodd folk her så lang tilbake som 5000-3000 år før vår tidsregning. Men som Trugve Christensen påpeker i sin turbok Sørkedalsvassdraget og Sørkedalen, kan funnene også stamme fra omstreifende fangstfolk.

Posten ligger befriende vakkert til, kanskje en av de vakreste i perioden 2006-2008, Gleinåsboka. Herfra skimter vi fjorden, og mot øst er det utsikt mot en anne ukjent størrelse, selveste Råkollen.

ØSTOVER ser vi et par løvetann og den sjelden besøkte Råkollen.

 

«OFFERSTEINEN» PÅ KJELSÅS var post 17 i perioden 2006-2008.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.