Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

I Asdøljuvets mektige innelukke

ASDØLJUVET er kanhende det sted i Oslomarka som frembyr mest drama. I denne stenete kløft der fossene fråder og skummer, føler vandreren seg prisgitt naturens veldige krefter.

JUVLIG. Der kjentmannsposten sto, med utsikt til Asdøljuvets høyeste foss. Foto: VESLE-BERNHARD

AFTENSTEMNING i den dype slukt. Foto: NINA DIDRIKSEN

enne dype kløft er uten like i Oslomarkene, og minner kanhende mer om de vestlandske landskaper. Enkelte trekker sammenligningen meget lenger. Fr. Vesle-Bernhard følte seg hensatt til i Hawaii (les hennes sammenligning på engelsk), hvor hun er kjentkvinne. I Kjentmenns forum har andre vandrere trukket en lignende parallell til tropiske strøk.
En annen vandringsvenn man godt kan lytte til, Friluftsklubbens dr. Arentsen, har påpekt at man visse deler av året ikke skal være redd for å bli våt på føttene. Jeg gir ham så gjerne rett i dette, for mitt tredje besøk nylig var første gang jeg fant det forsvarlig å gå det hele juv opp. Ved to tidligere besøk har de frådende vannmasser stanset meg, idet de med stor kraft og liten forutsigbarhet skyllet over vandrestien.
Her styrter seg det kalde vann fra Asdøltjern dramatisk ned de loddrette klippebryst, på sin raske bane mot Lier og Drammensfjorden. Den glisne løvskog dekkes av de fine dråper fra fossens hvite skumskyer, og dens tordnende brus er stundom eneste lyd som møter øret i dette mørke innelukke.
Men selv denne gang skulle vandreren vel vokte seg for hvor han setter støvelen ned, for hele veien er stien steinet og uforutsigbar. Flere ganger må vi krysse den skummende elv, der kampestener tidvis danner en primitiv bro. Her skal man altså ta seg god tid, både av hensyn til sin egen sikkerhet og for riktig å kunne nyte denne ekstraordinære natur.

BRUS. Den skummende elv senhøstes. Foto: STEIN GULDBRANDSEN

ASDØLJUVET
Post 4 i perioden 2008-2010.
Dramatisk juv med stryk og fossefall. Dramatic canyon with rapids and waterfalls. Description in English.
Kart: Oslo vestmark. Postens posisjon: N 59° 52.465 E 010° 18.609
Start: Asdøl. Romslig nybygget P-plass, posisjon N 59° 52.571 E 010° 18.052. Buss 62 fra Lierbyen. Merket sti fra Solli i Asker, via Asdøltjern.
Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.