Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Myrgruvefossen som kulturhistorisk kraftkilde

Denne fyrrige foss i Romeriksåsenes dype har vært kjentmannspost flere ganger, og det er ikke rart: Kraften fra denne vannvei var tidligere instrumentell i tilførselen av elektrisk kraft til egnens gruveindustri. I våre dager er området  tilrettelagt med elegante broer og en kultursti.

in tur til Myrgruvefossen kan starte fra Spikertjern P-plass og går på gode gamle stier gjennom trivelig furuskog.
Myrgruvefossens fall er ikke stort, men nok til å rettferdiggjøre kraftubygging her tidlig på 1800-tallet. Kraften trengtes til å pumpe vann ut av Dalsgruben i Gjerdrum, en avstand på mer enn to kilometer. Kraften ble overført ved hjelp av et såkalt stangfelt, en meget kompleks tysk oppfinnelse som på norsk fikk navnet «Konsta». Både Konsta og Dalsgruben har tidligere vært kjentmannsposter. I det hele tatt er Romeriksåsene sterkt preget av slik industrihistorie.

MYRGRUVEFOSSEN
Kart: Oslo Nordmark. Start: Spikertjern P. Kjør til Ask i Gjerdrum og følg skilt til Gjerdrum Allmenning (bomavgift 30 kroner). Postens posisjon: N 60° 06.409 E 010° 56.420

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.