Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

En topp som ikke lenger er høyest

GRANBERGET er ikke hva det en gang var på kartet: Høyest i Lillomarka. Den plassen har Brennberget tatt alene, etter å ha delt høyesteplassen. Til gjengjeld er Granberget et ypperlig sted å se ned på Barlindåsen fra. Det er da enda noe.

MER ENN GRAN. Utpreget blandingsskog ved Granbergets nedsikt på den smellvakre Barlindåsen, som på sin side ser ut til å ha flere grantrær enn barlind. Lenger bak skimtes en flik av Maridalsvannet, og Oslofjorden selvsagt. Foto: MARIANNE REUSCH

INNVÅNERE. Fuglekasse og maurtue vitner om fast bosetning.

illomarkas høyeste topp Brennberget (441 moh) var kjentmannspost i perioden 2008-2010. På gamle kart er både Brennberget og Granberget et par kilometer lengre sydøst angitt til å være 440 moh. Nyere målinger har tydeligvis oppgradert Brennberget, og derved degradert Granberget. Det er ikke alltid så greit å være nest best, nest høyest eller nest ett eller annet annet.

Men Granberget har kvaliteter som gjør at dette høydedraget ikke står tilbake på noen som helst måte for sin få desimeter høyere storebror. Riktignok er navnet berettiget. Høye graner gjør at man de fleste stedene på toppen ikke har utsikt for bare trær. Men fra denne hovedregelen er det gjort unntak. Den klassiske perlen ”Oslomarka – håndbok for friluftsfolk” (1939) inneholder kapitlet ”Kjente topper i Oslomarka”.  Her kommenteres Granberget med: ”Fin utsikt mot sydvest”. Slik er det også mer enn 70 (!) år senere. På toppen av de bratte stupene mot vest har ikke den tette skogen fått rotfeste. Her har man fin utsikt til Barlindåsen, kjentmannspost 2010-2012. Og ikke bare til Barlindåsen, men over toppen og helt ned til Oslofjorden strekker synsfeltet seg. En fremtidig kjentmannspost her, kanskje?

GRANBERGET
Ås på 440 m.o.h. Aldri vært kjentmannspost.
Kart: Oslo Nordmark. Start: Snippen (NSB) eller Movatn (NSB og P)

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.