Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Langlidammen på kloss hold

LANGLIDAMMEN har de fleste hørt om, men hvor mange har vel sett den på kloss hold? Langt færre, så klart, for hit inn går ingen merkede stier, og isen på Langlia er aldri sikker. Ved hjelp av en anleggsvei på vestsiden er det likevel mulig å komme innpå og få et godt inntrykk – og fra kjentmannsposten litt oppe i lia er det panoramautsikt mot den mektige demningen.

MEKTIG. Ved Langlidammen, sett fra vestsiden. Foto: KJENTMANNSMERKETS VENNER

MEKTIG. Ved Langlidammen, sett fra vestsiden. Foto: KJENTMANNSMERKETS VENNER

anglidammen ble påbegynt i 1937 og åpnet i 1941. Den ble bygget for å bedre vannforsyningen til Oslo vest. Den 46 meter høye demningen krummer seg innover i en elegant bue. Den er den største demningen i Oslomarka, og en interessant kontrast til post 43 i perioden 2008-2010, Markas minste betongdam.

HER BODDE FOLK. Ved restene av Langliplassen, fraflyttet i 1940.

Reguleringen fordoblet Langlivannets lengde. Plassen Langlia i nordenden ble revet i forbindelse med utbyggingen, men ikke aldeles druknet. Grunnmurene og andre rester er fremdeles synlig. Her kan man stoppe et øyeblikk i ettertenksomhet over dem som bodde på Langlia og hvilket offer det kan være for mennesker som bor i veien for utbygginger. Om dem som bodde her kan vi lese i den ypperlige boken Nordmarksfolk av Egil Collett Aabel.

Langlidammen var scene for lanseringen av kjentmannsheftet for perioden 2010-2012. Posten står på en slette oppe i lia, men en anleggsvei leder videre ned til vannet og demningsanlegge slik at det er mulig å få tatt en nærmere kikk. Demningen er stengt for kryssing. Den som akter å ta de to kjentmannspostene lenger sør i dalen, anbefales meget sterkt å gjøre dette fra øst.

LANGLIDAMMEN
Post 14 i perioden 2010-2012
Kart: Oslo Nordmark. Start: Sørkedalen skole
Diskusjon i Kjentmenns forum

Markadatabasen

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.