Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Ventetiden er over, kjentmannsboka er her

Ventetiden er over: Søndag 2. september kommer det nye kjentmannsheftet, som vil legge rammen for tusenvis av kjentmenneskers bevegelser i Oslomarkas dype skoger i perioden de nærmeste årene. Men boken lanseres langt fra disse skoger: Nesøya er det forbløffende åsted for kjentmenneskenes massemønstring.

Åj. Det blir gjensyn med Oppkuven. Her utsikt over Svarten fra åsens østflanke. Foto: STEIN BOTILSRUD

va har kjentmannsmerket felles med en god James Bond-film?
Å, masse!
Begge har holdt det gående siden 1962 og fyller dermed 50 år i år. Begge kommer med jevne mellomrom i nye inkarnasjoner som ihuga fans ser frem til med sitrende spenning. Begge inneholder både faste, forutsigbare elementer og uventede stunts som overrumpler til og med de selvsikreste eksperter på emnet.
Så – i passe tid før den hardtslående Daniel Craig har verdenspremiere med den nye Skyfall, har den hardtgående Kåre Haug og kjentmannskomiteen åpen premiere for Kjentmannsmerket håndbok 2012-2014. Her kan du lese om tidligere premierer.

Mystisk. Hvor kan dette være? Faksimile fra Snø og Ski.

Det første stuntet kommer allerede ved valg av location for lanseringen: Det nye kjentmannsheftet for Oslomarka blir aldeles ikke presentert i marka denne gangen, men i strandkanten på Nesøya.

Åpningspostens tema er seilskutetidens eksport av frosset vann, også kjent som is. Dagen er søndag 2. september og tidspunktet er klokken 12, mens den nye håndboka kan kjøpes fra klokken 10. Arrangørene anbefaler sterkt å ankomme med buss eller å parkere ved det søndagsstengte Ikea, idet parkeringsmulighetene nærmere åpningsposten er svært små. Under åpningen blir det anledning til å møte den lokalkjente Hans Jakob Mathiassen, som kjenner strøket og historien i dyp detalj. Han har hatt mye å gjøre med Nesøyas lokale severdighetskart som er slått opp på en tavle i området.

Hvilke stunts får vi ellers oppleve ? Se, der er Haug & co minst like hemmelighetsfull som James Bonds produsenter. Men han røper at kjentmannsheftet er større enn noengang. For første gang kommer det i ringinnbinding, som forhåpentligvis gjør det mer solid enn før. Heftet har samme høyde som de 11 forgjengerne, men er litt bredere.

Det vil som vanlig inneholde 50 poster i alle deler av Oslomarka, eller som Haug sier: «Innenfor områdene på begge sider av turkartene for Nordmarka, Østmarka og Vestmarka».

Disse inkluderer jo også Romeriksåsene, Krokskogen, Bærumsmarka, Kjekstadmarka, Hurum, Lillomarka og Sørmarka, samt biter av for eksempel Follo og Finnemarka, så det er mye å ta av.

Ikke desto mindre kommer flere poster i reprise, noen for tredje gang. Blant dem er Oppkuven, en av Oslomarkas fem topper over 700 meter. Der blir det anledning til å prøve den nye trappen opp på utsiktstårnet. Også Latinersteinen kommer for tredje gang – med siden sist har den fått en ansiktsløftning, slik at det igjen er mulig å lese inskripsjonen på den.

Det blir også post på et av de aller upperste utsiktspunktene nord i Nordmarka. Kolleren, eller «Kollern», er kjentmannspost for tredje gang.

I 2012 er det 200 år siden to ur-kjentmenn ble født: Bernhard Herre og Peder Chr. Asbjørnsen. Begge blir feiret med nye kjentmannsposter. Vi har vært med begge på tur mange ganger tidligere, men det er fortsatt mange steder å velge mellom. Kanskje skal vi til «fjellseteren», der Bernhard møter seterpiken og til broen der Asbjørnsen gikk feil og siden skrev om i «En sommernatt på Krokskogen»? Ikke godt å si.

Enda mindre godt å si er hva som pryder forsiden av heftet, noe hardkokte kjentiser har grublet over helt siden forsiden ble offentliggjort i Skiforeningens blad Snø og Ski i mai. Heldigvis er mysteriets tåkeslør i ferd med å lette.

Og  en ting har vi visst hele tiden: Slik agent 007 omgir seg med Bond-piker, har kjentmannsheftet sin egen Kjentpike: Reidun, som  vil figurere både her og der i heftet. Anorakken er visst rød i år.

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.