Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Om å snu på Skillingen

STORE SKILLINGEN er første attraksjon på en tur fra Stryken. Mange fyker nok forbi på mot andre destinasjoner dypere inne i Nordmarka. Men dette store, vakre vannet er verd et eget besøk, med flere ting å dvele ved.

EN ANELSE DEMNING. Men den gamle dammen nord i Store Skillingen er godt skjult av natur.

et er tidlig høstkveld når jeg rusler i vei fra Stryken, og finner riktig sti opp mot Store Skillingens østbredd. Her larmer og bruser bekken seg vei mot Harestuvannet, og ganske snart kommer jeg til demningen og utløpet. Stien går rundt en hytte i passe avstand, og snart er jeg inne på en trivelig, gammel sti som stort sett følger bredden.

Den post som kjentmannskomiteen i sin visdom har plassert ved Store Skillingen markerer den såkalte atterhaldsdammen nordøst i vannet. Den er nesten ikke synlig nå, men blir avslørt av sin unaturlig jevne overflate, nesten som en vei gjennom denne del av den fredelige skog.

Flere gode rasteplasser befinner seg i umiddelbar nærhet – på en odde litt sønnenfor posten, og en etablert leirplass litt lenger nord. Og den som ikke er sulten ennå, kan ta en avstikker inn skogsveien til Vesle Skillingen, et lite påaktet vann som de fleste i dag bare får et glimt av når de suser forbi på riksvei 4.

Den som ikke skal lenger, kan her velge mellom å gå tilbake samme vei, eller fortsette rundt Storskillingen. Men veien på vestbredden er mørkere og mer trafikkert, og byr bare unntaksvis på utsikt til vannet.

Denne siden av Store Skillingen har litteraturhistorisk verdi, for vi kommer her forbi leirplassen Lars Saabye Christensens fire helter i Beatles bruker ved starten på en telttur gjennom Nordmarka. En liten sti leder fra veien ned til leirplassen, der vi kan forestille oss den skumle scenen der en and blir angrepet av en gjedde og trukket under, mens dens desperate vingeslag pisker opp vannet.

Om jeg ikke tror på dette kan jeg likevel nyte følelsen av et sted der mange generasjoner av turgåere har vært før meg.

STORE SKILLINGEN NORDØST VED ATTERHALDSDAMMEN

Post 23 i perioden 2012-14.
Kjentmenns forum
(This post is set up on the edge of a remote little lake in the heart of Nordmarka, far from the nearest road, parking place, train or bus stop, so requires a certain amount of energy to reach.)
Kart: Oslo Nordmark. Start: Maridalen, Hakadal
Postens posisjon: N 60° 05.862 E 010° 39.777 * Geocache
Leirplassen i Beatles: N 60° 10.100 E 010° 41.728

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.