Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Med Borrebæk til Burås

 BURÅS er en koselig beliggende plass i Lillomarka. Her likte vandreren Johan Henrik Borrebæk seg godt.

Utsikt fra Burås mot Hansakollen
Dagens Burås, og en gammel grunnmur
Mot nord så Borrebæk «Variskollen»

Burås ligger en kort, hyggelig tur fra Movatn stasjon, enten på blåsti eller vei. Denne gamle plassen er godt tatt vare på, der den ligger innimellom asketrærne. De ble i sin tid plantet av Skiforeningen i en helt spesiell hensikt, hvorom Kjentmannsheftet 2002-2004 forteller om i detalj. Men den som kikker litt ut mellom trærne har utsikt i flere retninger – vestover mot Hansakollen, østover mot Nittedal og nordover mot Varingskollen.

Både plassen og utsikten ble beskrevet for 100 år siden av Johan Henrik Borrebæk i boken «Paa uvante stier i Kristiania Omegn». Borrebæk utforsket store deler av Oslomarka mot slutten av 1800-tallet. Selv om han var på ferde mer enn 50 år etter vår venn Bernhard Herre, regnes Borrebæk likevel som en foregangsmann for turgåing i marka. Som Herre etterlot han seg også noen foretellinger som nå må regnes som pionerskrifter i denne sjangeren. Han skrev:

Buraas ligger under Nordmarkskomplexet og tilhører dette. Det er den sidste Eiendom paa denne Kant af Nordmarken. Her er der, siden Nordbanen kom istand, begyndt at trække nogle Turister forbi, men dog ikke saa mange, at man jo i fuldstændig Ro kan nyde Naturen. I min Barndom var der aldrig en Turist at se paa de ensomme Stier.
Pladsen ligger høit og frit paa Skraaningen af Aasen med vid Udsigt opover til Lørensæterkollen, Variskollen og en Mængde Pladse strøet udover Skogskraaningerne. Og nederst ligger den vakre Nitedal med Elven blinkende i Solskinnet.
Ved Buraas er man kommen ind paa den gamle Hadelandsvei. Man følger nu denne opigjennem Lien, passerer et Skar med en høi Fjeldvæg paa venstre Side og kommer frem til det lille vakre Ormetjern ved Pladsen Fautvangen. Ogsaa denne Plads ligger frit og smukt til, og Folkene ved ikke, hvor godt de skal stelle for den trætte Turist. Men det er kun en almindelig Skogplads, og den er ikke for den kræsne Bykavaler.

Borrebæk
forteller

Borrebæks
hytte ved Aurevann

Burås i Vestmarka 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.