Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På hyttetur med en marka-pioner

JEGERSLY i Lillomarka var en tidlig marka-vandrers fristed. Her på hytta fordøyet Johan Henrik Borrebæk sine inntrykk fra vandringer som det ble bok av.

MITT STED. Ved Jegersly, markapioneren Borrebæks stolthet i nordenden av Aurevann i Lillomarka. Foto: NINA BERGLUND

Det er lett å føle seg som pioner når vi i dag ferdes på hemmelighetsfulle stier i Oslomarka. Tenk hvordan det må ha fortonet seg for 100 og 150 år siden!

I. H Borrebæk utforsket store deler av Oslomarka mot slutten av 1800-tallet. Selv om han var på ferde mer enn 50 år etter vår venn Bernhard Herre, regnes Borrebæk likevel som en foregangsmann for turgåing i marka.

Borrebæks lille bok.

Som Herre etterlot han seg også noen fortellinger, blant annet i samlingen «Paa uvante stier i Kristiania Omegn».

100 år etter at denne lille boken kom ut er Borrebæk hedret med kjentmannspost. «Jegersly» nord for Aurevannet skal ha vært den første hytta som ble reist i Oslomarka, og bak denne prestasjonen sto den godeste Borrebæk. Grunnmuren er det eneste som står igjen i dag – men rundt i terrenget ligger for eksempel vedkomfyren og annet skrammel spredd over et stort omåde. Borrebæk valgte sitt sted med omhu – baren oen meter unna hadde han rennende vann: Den smale bekken mellom Aurevann og putten nordenfor. Ved puttten kan vi i dag glede oss over en lekker leirplass.

JEGERSLY. Post 35 i perioden 2022-2024. Også kjentmannspost i perioden 2002-2004.

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.