Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Mimring ved Ramsåskastet

RAMSÅSKASTET har fabelaktig utsikt over Bærum og ble i sin tid kåret til en favoritt blant kjentmenn.

HØSTPANORAMA ved Ramsåskastet en septemberdag i 2012. Foto: VESLE-BERNHARD

SOMMERLIG utsikt i juni 2002. Foto: VESLE-BERNHARD

ange kjentmennesker har nok vært på disse kanter flere ganger på jakt etter kjentmannsposter. I senere år har det vært post både på Stovivollen og ved jettegryten litt lenger nord. Skosliteren nede i lia har også vært kjentmannspost flere ganger.
Vesle-Bernhards minner herfra er helt fra barndommen, og handler både om fine turer og mindre fine, med resultatløs postjakt i dårlig vær på det stedvis nokså uoversiktlige platået her oppe.

Fra gymnastidens album.

En tur til Ramsåsen vekker iskalde minner fra Valler videregående skoles vinterlige teltturer i på 70-tallet i gymlærer Jan Petter Hansens regi. Det var kald natt med nordlys. Men neste dag var fantastisk, med varmende sol og skareføre på Bredmosen, den store myra i nærheten. Turen var så heftig at prosjektet ble gjentatt med min kompis Knut vinteren etter. Det var like sprengkaldt. Men uten lærer’n ble det ingen fyr på bålet, og vi måtte krype inn i teltet for i det hele tatt å klare oss.

Neste morgen hadde temperaturen steget til kladdeføre. Bålet lot seg tenne uten problemer, og det kom noen forbløffede danske turister forbi som tok film av oss fjældaber.

Den egentlige opdyrkede Bygd blander sine grønne Enge og gule Agre med tilstødende Skovpartier, og i sådanne Halvskove treffer man igjen afsondrede Smågårde, indtil man selv uden at vide hvordan, er kommen ind i de mæktige Skov- og Fjældstrøg, hvis Charakter man vel tydeligst kan forestille sig, når man seer de smukke, bølgeformige Bærums- og Askeråser. 
Bernhard Herre: Skovene.

SØRFRA. Ramsåsen sett fra stien nedenunder.

Ramsåskastet kan erobres fra flere kanter. Sist jeg kom her forbi, hadde jeg startet fra Vestmarksetra og gått den obskure blåsti sørfra, og videre på rødmerket spor mot tjernet og stupet slik Kjentmannsheftet anviser med forbilledlig klarhet. Men jeg oppdaget også noe nytt. Stien som fører sørover fra posten går hodestups ut i en ytterst dramatisk nedstigning gjennom tett skog og steinurer, så bratt at den bare kan anbefales dem med stødig fot. Bikkja bør bedøves og barn holdes i bånd ved en slik øvelse. Vel nede er veien kort tilbake til Vestmarksetra.

RAMSÅSKASTET
Post 4 i perioden 2000-2002

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.