Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Mitt liv som geit

UTSIKTEN. Fra Geitstigen ser vi like ned til fjorden, såvidt. Sjøgløtt heter det visst.

GEITSTIGEN er blant Krokskogens mindre kjente størrelser. Herfra er det utsikt mot sør og øst, helt ned til fjorden hvis man finner den riktige vinkel og dagen er klar.

øydedragene sør for Kleivstua, men nord for Sørseter, skjuler Geitstigen som for opptil flere av oss var ukjent terreng før kjentmannsposten kom hit. Dog har vi vært i dens nordøstlige lier, på besøk til Nordseter som var kjentmannspost i perioden 2002-2004. Nordsetervangen er scene for bymennesket Bernhard Herres møte med naturbarnet i seterpikens gestalt.

«Er her ikke vakrere, enn på andre setre?»
«Jo, du har rett, mitt barn», sa jeg, «her er smukkere og bedre enn noget annet sted».
« Ja», sa hun, «for her kan jeg se den hvite, vakre Midtskogbygning».
«Herregud», tenkte jeg, «hvor du er nøysom med smukke bygninger». Hvilken jeger kjenner ikke denne simple plass, som ligger midt på Krokskogen. Aftenens deilighet lå omkring henne, og hun så den ikke; men Midtskogplassen dannet et lysere punkt i landskapet, og kun på dette parti hadde hennes lyse øyne dvelet, når hun i de lange ensomme dager voktet sine kreaturer.

BERNHARD HERRE: Seterpigen og Jegeren

PÅ POST. Turens elegant beliggende mål.

ed dette i tankene frister det å spekulere om at Bernhard Herre kanskje har besøkt Geitstigen. Men hvilken vei tok han opp? Sannsynligvis ikke den nordlige tilnærming, for Geitstigens nordside er en nesten loddrett vegg som krever betydelig motivasjon. Den høstkveld jeg besøkte dette sted hadde jeg dog smått om tid og liten sans for omveier. Noen stige hadde jeg heller ikke. Jeg satte meg derfor i geitebukkens sted og bykset opp det sleipe klippebryst. Min belønning for dette vågestykke ble en bedagelig vandring over de lyngkledde platåer der oppe, hvor kjentmannsposten er plassert lengst sør der utsikten er best. Et høstlig panorama kan med fordel betraktes her, men vandreren ønsker seg at tømmerhuggerens blanke øks hadde bitt dypere i den mørke granskog som sperrer for mye av utsikten.

Dog har min venn tømmerhuggeren vært på ferde på denne siden av fjellet, og jeg kunne følge en sammenhengende lysning ned hele lien til det lett forvirrende system av merkede og umerkede stier, samt veien til en hytte, som løper ved Geitstigens østlige fot. Det var mørke kvelden da jeg nådde tilbake til Kleivstua.

GEITSTIGEN 506
Post 12 i perioden 2012-2014. Kolle litt utenfor allfarvei i det sentrale Krokskogstrøk.
Kart: Oslo Nordmark. Start: Kleivstua
Diskusjon i Kjentmenns forum

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.