Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

På Nordseter, omgitt av den nordiske vemodige prakt

NORDSETER på Krokskogen burde alle besøkte iblant, for denne gilde vangen en kort tur fra Kleivstua er fremdeles åpen og i god hevd.

LITTERATURHISTORSK. Ved Nordsetervangen, der Bernhard Herre slo an tonen for romantikken i norsk litteratur.

ra Nordseter har vi flott utsikt – østover i Krokskogen ser vi til Bureheim og skimter Midtskogen lenger sør. Lenger nord ligger Gyrihaugens markante profil midt i siktet.

Her var det vår venn Bernhard Herre bemerket at

Hvor jeg vendte mig hen, saae jeg den nordiske vemodige pragt omkring mig.
Nordseter er nemlig et viktig sted fra et litteraturhistorisk synspunkt. Ikke bare var det her Herre  kom luskende i kveldingen for å hilse på de «rødmussede, kjekke seterpiger» – faktisk var det her han fant inspirasjon til linjene som mange regner som starten på romantikken i norsk litteratur. Bernhard gir en kraftfull beskrivelse om den nordiske vemodige prakt han ser omkring seg, og beskriver så forskjellen mellom den urbane mann og den enkle seterjentas verdensanskuelser:

FØR. Nordseter i gamle dager, på en illustrasjon hentet fra 1905-utgaven av Bernhard Herres bok.

«Er her ikke vakrere, enn på andre setre?»
«Jo, du har rett, mitt barn», sa jeg, «her er smukkere og bedre enn noget annet sted».
« Ja», sa hun, «for her kan jeg se den hvite, vakre Midtskogbygning». 
«Herregud», tenkte jeg, «hvor du er nøysom med smukke bygninger». Hvilken jeger kjenner ikke denne simple plass, som ligger midt på Krokskogen. Aftenens deilighet lå omkring henne, og hun så den ikke; men Midtskogplassen dannet et lysere punkt i landskapet, og kun på dette parti hadde hennes lyse øyne dvelet, når hun i de lange ensomme dager voktet sine kreaturer.

På vangen ser vi tufter og grunnmurer etter det som kanskje var disse kreaturenes fjøs, eller seterjentenes sommerbolig. Det er fremdeles flere gamle seterbygninger som står, og det er dessuten et par velholdte hytter.

NORDSETER
Post i perioden 2002-2004
Kart: Oslo Nordmark. Start: Kleivstua (P)

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.