Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences

Noen steinsens ord

KJEMPESTEINENE og Kjempesteinbonn heter det her, av ganske åpenbare grunner. Her har vi tungtveiende argumenter for en avstikker til Kjekstadmarkens dyp.

Kjempesteinene04_2014

ROCKA POST. Ved post 2-2012, Kjempesteinene. Foto: NINA BERGLUND

 

HISTORIE. Ved den rekonstruerte kullmile.

HISTORIE. Ved den rekonstruerte kullmile.

Kgotiskjempesteinbonn er som navnet antyder scene for både store stener og en skikkelig kølabonn, et fordums produksjonssted for trekull. I dette tilfelle ble kullet benyttet ved Dikemark Jernverk mellom 1699 og 1804. På stedet er det rekonstruert en såkalt milekoie, som var tilholdssted for kullbrennerne.

I Kjentmannsheftet kan man lese en fantasifull epistel om nabolagets store steiner, som angivelig skal være resultat av streinkasting mellom egnens troll. Men vi vet bedre: Det var popsangeren Stein Ingebrigtsen som i sin tid plasserte dem slik, for å feire suksessen med albumet «Bare Stein» fra 1973.

Vi er her innom det felt som Kjentmannsmerkets afficionados elsker: Kjentmannshåndbokens diskret underliggende temaer, også kalt Kåre Haug-koden. Posten her er det naturlige motstykke til post 20 i samme kjentmannsbok, Den store steinen.

HikingKJEMPESTEINENE
Post 2 i perioden 2012-2014

 

Speak Your Mind

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.